Читај ми!

Москва: Асад пристао на мировну конференцију

Власти у Дамаску пристале да учествују на конференцији о будућности Сирије коју су предложиле Русија и САД, саопштено из руског министарства спољних послова. Није могуће одредити датум конференције, јер се не зна ко ће представљати опозицију ни какву ће улогу имати, каже представник министарства Александар Лукашевич.

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је сиријска влада пристала да учествује на конференцији о будућности земље коју су предложиле Русија и САД.

Представник министарства Александар Лукашевич изјавио је да је влада сиријског председника Башара ел Асада "у начелу" прихватила учешће на конференцију у Женеви, која треба да се одржи за две недеље.

Лукашевич је, међутим, рекао да није могуће одредити датум конференције јер за сада није јасно ко ће говорити у име опозиције нити какву ће улогу она имати.

Опозиционе групе противе се учешћу Асадових представника.

Више од 70.000 особа је убијено а више милиона је расељено у сиријском конфликту који је избио средином марта 2011. и прерастао у грађански рат.

Рат се прелива у Либан?

У међувремену, грађански рат у Сирији озбиљно прети да се прелије у суседни Либан.

Најмање 23 особа је погинуло за пет дана у Триполију на северу Либана, у сукобима између присталица и опозиције сиријског режима.

Како наводи извор близак либанским снагама безбедности, укупно 197 особа је повређено у тим сукобима на северу Либана, највећим нередима у последњих неколико година.

Сукоби су почели у недељу и настављени су и рано јутрос, преноси Франс прес.

Најжешћи сукоби вођени су јуче када је погинуло 11 особа у другом граду по величини у Либану.

У сукобима, у којима се употребљавају ракете, бомбе и аутоматско оружје, учествују становници сунитске четврти Бан ел Тебанех, који су на страни сиријских побуњеника и алавитске четврти Џабал Мохсен, који подржавају Асадов режим.

Школе у тим четвртима су већ други дан затворене, док је главни пут ка Сирији поново отворен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару