Читај ми!

Снажан земљотрес на руском Далеком истоку

Далеки исток Русије погодио земљотрес јачине 8,2 степени по Рихтеру. Трајао чак пет минута, осетио се чак и у Москви. Нема података о евентуалним жртвама и штети.

Снажан земљотрес јашине 8,2 степена по Рихтеру, шији је епицентар био испод ниова мора, погодио је данас Далеки исток Русије. Осетио се широм евроазијског континента, али нема извештаја о жртвама, док је упозорење на опасност од цунамија прво издато, а после повучено.

Амерички геолошки завод је саопштио да је јачина земљотреса износила 8,2 степена Рихтерове скале, а епицентар је био у Охотском мору код обале полуострва Камчатка на дубини од преко 600 километара.

Русија је одмах издала упозорење на опасност од цунамија за острво Сахалин и читаву ту област, апелујући на становнике да се преместе на више нивое. Међутим, упозорење је у међувремену укинуто и нема извештаја о жртвама.

"Потрес се осетио у Доњем Новгороду, Москви и Европи, нарочито у Румунији. Тресао се практично шитав континент", изјавио је Анатолиј Циганков из Руске хидрометеоролошке службе Росгидромет.

Земљотрес се осетио и широм руског Далеког истока и Сибира, укључујући велике градове попут Краснојарска и Благовешшенска, а руски медији јавили су да су потреси око града Петропавловска трајали пет минута.

Министарство за ванредне ситуације у Москви, које је од региона погођеног земљотресом удаљена осам временских зона, саопштило је да је јутрос добило пријаве љуљања лустера и воде у акваријумима због потреса, наводи АФП.

"Москва се налази у зони где се могу осетити последице земљотреса. То није опасно али је важно, на пример, за стандарде приликом изградње", каже Аркадиј Тишков из Географског института при Руској академији наука, додајући да се ово у Москви последњи пут догодило пре 30 година.

Запослени у пословној згради од 21 спрата у Санкт Петербургу евакуисани су када је зграда почела да се тресе.

Из безбедносних разлога у Москви је 150 људи евакуисано из стамбене зграде у улици Леснаја и 750 људи из суседне зград,е где се налази канцеларија осигуравајуће компаније "Ингострах".

Сви аеродроми, железничке станице и инфраструктурни објекти нормално функционишу после земљотреса, саопштило је руско министарство за ванредне ситуације, пренео је Итар-тас.

Земљотрес је регистровао и Републички геофизички завод Србије, и према тим подацима земљотрес на истоку Русије био је снаге између 7,3 и 8,3 степени по Рихтеру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару