Читај ми!

Обама: Дронови су легални

Барак Обама изјавио да су напади беспилотним летелицама на осумњичене за тероризам легално, ефикасно и неопходно средство у борби против тероризма. Ти напади ипак нису "лек за све", признао председик САД и додао да ће га цивилне жртве тих напада пратити док је жив.

Напади беспилотним летелицама на осумњичене за тероризам су легално, ефикасно и неопходно средство у борби против тероризма, изјавио је председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама.

У говору о борби против тероризма и другим безбедносним изазовима, Обама је признао да напади беспилотним летелицама нису "лек за све" и додао да ће га док је жив пратити цивилне жртве тих напада.

Амерички председник је најавио да ће поново покушати да затвори притворни центар у заливу Гвантанамо на Куби. Он је, међутим, додао да то захтева сарадњу републиканца који до сада нису желели да подрже да се неки затвореници пребаце у америчке затворе и да им се суди пред цивилним судовим.

Од ступања на дужност председника, Обамина стратегија у борби против тероризма се све више ослањала на беспилотне летелице, посебно у Пакистану и Јемену, што је критиковано, како из међународне заједнице, тако и из редова Конгреса оспоравањем легалности таквих акција.

Обама је, у обраћању на Универзитету за националну одбрану, рекао да су убиства терориста у тим нападима ефикасна и легална, али да има проблема са цивилним жртвама.

"Мене и све у мом ланцу команде, ти смртни случајеви ће прогањати док смо живи", рекао је председник САД.

Пре сваког напада мора постојати "скоро па потпуна увереност" да неће бити убијених или повређних цивила, рекао је Обама, истакавши да је то "највећи стандард који можемо поставити".

Амерички председник је навео да је јуче потписао нове смернице за контролу употребе беспилотних летелица за напад на људе, за које се сумња да су терористи. Додао је да су јасне смернице, надзор и одговрност изнети у том документу.

Агенција Асошијетед прес, међутим, наводи да се очекује да Централна обавештајна агенција задржи контролу над нападима беспилотним летелицама у Јемену и пакистанским племенским областима, с обзиром на бојазан да би Ал Каида могла добити на снази када се војска САД повуче из Авганистана.

Само у Пакистану је од 2003. године у нападима беспилотним летелицама убијено 3.335 људи, а уочи Обаминог говора, званичници владе САД су обелоданили да су четири америчка држављана убијена у таквим нападима.

Обамини саветници су рекли да ће нове смернице ограничити број напада беспилотним летелицама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару