Читај ми!

Идентификован нападач из Лондона

Нападач из Лондона зове се Мајкл Олумиде Адеболаџо, пореклом из Нигерије. Ингрид Лојо-Кенет, вођа младих извиђача и мајка двоје деце, храбро се супротставила двојици нападача. Десничари траже освету. Обама осудио убиство.

Британска полиције идентификовала једног од двојице нападача који су у Лондону сатаром убили британског војника. To je Мајкл Олумиде Адеболаџо, пореклом из Нигерије. Министарство одбране Велике Британије саопштило име војника убијеног у јучерашњем нападу у Вулвичу, на југоистоку Лондона.

Жртва бруталног убиства је Ли Ригби, 25-годишњи митраљезац Другог батаљона краљевске стрељачке регименте. Рагби је учествовао у борбама против талибана у Авганистану.

Нападачима се храбро супротставила једна жена која је са њима заподенула причу, надајући се да ће тако спречити даља убијања. Ингрид Лојо-Кенет, вођа младих извиђача и мајка двоје деце, изјавила је за Дејли телеграф да се одважила да приђе нападачима, јер "боље је да упере оружје на само једну особу".

Лојо-Кенет је рекла да јој је један од нападача одговорио да желе да "започну рат у Лондону" када их је запитала зашто то раде.

Угледавши човека како лежи на улици, истрчала је из аутобуса и опипала му пулс. За једног од нападача рекла је да није био пијан, дрогиран, већ само узнемирен. Потом је пришла другом нападачу и тражила да положи оружје, пренела је агенција АФП.

"Мислила сам да је боље да оружје упере на једну особу, односно мене, него у неке друге. У то време су деца кренула да излазе из школе", рекла је Лојо-Кенет.

Према њеним речима, нападач јој је рекао да је убио војника зато што је он "убијао муслимане".

"Убио сам га јер је он убијао муслимане, а мени је доста људи који убијају муслимане у Авганистану. Они немају шта тамо да траже", пренела је храбра жена речи нападача.

Како је пренео лист Сан њихов разговор снимила је камера.

На снимку се види како је један од нападача пришао камери и извинио се женама, које су ту пролазиле, што морају да буду "сведоци овог варварског чина", нагласивши да "у нашој земљи, наше жене морају то исто да гледају".

Није прецизирао о којој је земљи реч, али је тражио да се влади поручи да "повуку наше снаге". Агенција Асошејтед прес напомиње да су британске снаге распоређене у Авганистану и од недавно на Малију.

"Заклињемо се свемогућим Алахом да никада нећемо престати да се боримо против вас", рекао је нападач.

Двојица мушкараца мачетама су убила војника у југоисточном делу Лондона. Нападачи су рањени током интервенције полиције и обојица су ухапшени.

Очевици наводе да су напали мушкарца од око 20 година, који је носио мајицу добротворне организације за помоћ војницима "Помозите херојима", и убили га покушавајући да му одрубе главу ножевима налик на мачете.

Након стравичног напада, тврди један очевидац, двојица мушкараца, такође старости око 20 година, махала су ножевима и пиштољем и тражила од пролазника да их сликају "као да су хтели да буду на телевизији или нешто слично".

Један од двојице нападача рођен је у Британији, а нигеријског је порекла, саопштио је извор близак истрази.

Британска влада третира тај напад као терористички инцидент, а премијер Дејвид Камерон окарактерисао га је као "истински шокантан", пренео је Би-Би-Си.

Антимуслиманска освета након напада

Десничарска организација Лига за одбрану Енглеске сукобљавала се са полицијом протекле ноћи широм Лондона, тражећи освету за почињени напад.

Око 250 присталица Лиге бацало је флаше на кордоне полиције и узвикивало анти-муслиманске пароле сатима након убиства једног од двојице осумњичених за напад.

Неки од "осветника", носили су фантомке са натисом "Лиге за одбрану Енглеске", а протести су организовани путем друштвених мрежа, Твитер и Фејсбук.

"Они секу главе наших војника. То је ислам. То је оно што смо видели данас. Одсекли су главу једном од наших војника на улицама Лондона", рекао је лидер те десничарске организације Томи Робинсон.

Фаркуд Мурад из Муслиманског савета Британије, оценио је да у ситуацијама, каква се догодила јуче у Лондону, увек постоји опасност од деснице екстремизма.

"Мислим да било који облик екстремизма, било који облик охрабрења или подстицања на насиље, нешто је против чега ћемо бити увек чврсто", рекао је Мурад за Би-Би-Си.

Обама осудио убиство

Амерички председник Барак Обама осудио је јучерашње убиство британског војника у Лондону, назвавши га "ужасним и страшним".

У писаном саопштењу из Беле куће наводе се речи председника Америке који каже да његова земља "одлучно стоји уз Велику Британију, свог савезника и пријатеља, у борби против екстремизма и терора".

"Нема никаквог оправдања за овакав чин и наше мисли и молитве су са породицом жртве, полицајцима и безбедносним службама које су одговориле на овај ужасан акт и заједницом којој служе, као и целим британским народом", додаје се у Обаминој поруци.

Лидер САД је навео и да ће током путовања у Северну Ирску на Самит Г8 наредног месеца имати разговоре и о супротстављању терористичким претњама које су усмерене ка Америци и Британији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару