Читај ми!

Турска, ухапшен осумњичени за бомбашке нападe

Ухапшен главни осумњичени за експлозије два аутомобила-бомбе у Турској у којима је погинула најмање 51 особа. Овим хапшењем четворица осумњичених су у затвору, док су четворица пуштена на слободу до суђења. Највише двојица главних учесника на слободи.

Турска је ухапсила једног од главних осумњичених за експлозије два аутомобила-бомбе прошлог викенда, у којима је погинула најмање 51 особа у турском граду Рејханли у близини границе са Сиријом, саопштио је гувернер турске провинције Хатај Џелалетин Лекесиз.

"Ухватили смо једног од главних актера који су учествовали у том инциденту", рекао је Лекесиз и додао да су још највише двојица главних учесника на слободи, пренела је агенција АФП.

Особа која је ухапшена, а која је наводно купила возила која су коришћена у тим бомбашким нападима, ухваћена је у покушају да са још два саучесника пређе преко границе у Сирију.

Турска је овим хапшењем сместила четворицу осумњичених у затвор, док су четворица пуштена на слободу до суђења.

Још четворица ће бити изведена пред суд касније током дана и биће или враћени у затвор или пуштени, рекао је гувернер.

Те експлозије су однеле највише жртава у, како оцењују посматрачи, све већој регионализацији сиријског конфликта који је букнуо у марту 2011. године, ради чијег решавања Вашингтон и Москва настоје да сазову мировне преговоре.

Ти бомбашки напади, изведени у суботу у Рејханлију, граду у којем је уточиште нашло више од 300.000 сиријских избеглица, подстакли су страхове од ширења сиријског грађанског рата на суседне земље.

Анкара је окривила сиријски режим за те бомбашке нападе и у недељу саопштила да је Дамаск "прешао црвену линију", због чега је Турска резервисала право да као одговор "предузме сваку врсту мера".

Сви осумњичени су турски држављани које, како се верује, подржава сиријска влада, али је Дамаск одбацио оптужбе за умешаност и понудио спровођење заједничке истраге.

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган одбацио је ту понуду и рекао да ће његова влада припремити "мапу пута" о сиријској кризи пошто размотри тај инцидент са Вашингтоном и другим савезницима у региону.

Ердоган се у четвртак сусрео са америчким председником Барком Обамом и том приликом су поновили своје позиве сиријском председнику Башару ел Асаду да сиђе с власти и затражили обустављање сукоба у којима је, како тврде активисти за људска права, до сада живот изгубило око 94.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару