Читај ми!

Костарика, оставке због скандала са председницом

Министар комуникације и шеф обавештајаца Костарике поднели оставке, јер је њиховим "незнањем" председница Костарике Лаура Чинчила два пута путовала у иностранство авионом бизнисмена повезаног за нарко-клановима.

У скандалу у вези са председницом Костарике и њеним путовањем авионом Колумбијца који је осумњичен да има везе са наркодилерима, оставке су поднели министар комуникације и шеф обавештајне службе те земље.

Званичници обавештајне службе Костарике признали су да су направили пропуст у заштити председнице Лауре Чинчиле, која је два пута летела у иностранство авионом Габриела Моралес Фалона, колумбијског пословног човека, осумњиченог да је у својој земљи повезан са  трговцима дрогом.

Први пут је то било у марту за званично путовање у Каракас, главни град Венецуеле, а други пут прошлог викенда за приватно путовање у Перу.

Директор обавештајне службе Маурицио Бараши рекао је за локални радио да Обавештајна и безбедносна дирекција (ДИС) "није била информисана".

"Проверавамо све што се десило да утврдимо како је такав пропуст могао да се догоди", рекао је Бараши.

Почетком недеље штампа Костарике почела је да поставља питања у вези с тим позамљеним авиона за приватни пут, што је приморало министра комуникација Франциска Чакона, једног од јачих људи у Влади, да у среду призна да га је преварио Колумбијац који је с њим ступио у контак под лажним именом Габриел О'Фалан.

"Габриел Моралес се представио под лажним именом са очигледном намером да ме превари", рекао је министар и тада поднео оставку.

Председница је затим у саопштењу изразила "велику забринутост због овог низа грешака" и изразила жаљење што нису "спроведене контроле којима би се откриле везе између авиона коришћеног за путовања у Венецуелу и у Перу и особе осумњичене за незаконите радње".

Шеф обавештајне службе Бараши је такође признао одговорност и констатовао да "нису били активирани уобичајени филтери" и да је то урађено био би спречен пут председнице у Перу. Он је такође поднео оставку.

Председница је рекла синоћ у телевизијском обраћању да је прихватила његову оставку и да је он био одговоран за заштиту њеног "физичког и моралног интегритета".

Дневник Ел Тиемпо из Боготе написао је да је Моралес Фалон близак наркодилеру Луису Карлосу Рамиресу, који се сада налази у затвору у Бразилу. Фалон никад није био под судском истрагом и демантује било какве везе са трговцима дрогом.

Костарика нема председнички авион. Председица Чинчила обично лети комерцијалним летовима или авионима које јој позајмљују фирме или богати људи из земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару