Организовани криминал зашао и у кухињу

Велика операција кинеске полиције усмерена на разбијање криминала везаног за производњу и продају хране. Затровано месо пацова и патке продавано као јагњетина. Индустријско загађење и небрига за здравље људи растући проблеми који прате брзи економски развој Кине.

Кинеска полиција у последња три месеца ухапсила је чак 904 особа осумњичених за нелегалне манипулације везане за производњу и продају меса од којих је најшокантнија завера у којој је месо пацова, лисица и куна продавано као јагњетина, саопштило је Министарство јавне безбедности те земље.

Месо глодара и поменутих ситних сисара, третирано зачинима и адитивима, продавано је у Шангају и провинцији Ђиангсу од 2009. године на овамо, а акција полиције у којој су у тој провинцији ухапшене 63 особе показала је да су оне на тај начин оствариле укупни приход од око 10 милиона јуана или 1,6 милиона долара.

Мада је кинеска јавност у шоку, треба, рећи и да се месо пољских пацова у појединим деловима Кине као што је провинција Гуангдонг сматра регуларном храном.

У Кини је у току велика полицијска операција усмерена на сузбијање нелегалних активности у вези са производњом и дистрибуцијом хране у којој је до сада заплењено преко 20.000 тона неисправног меса.

Кинеске власти саопштиле су да је у овом периоду откривено 2.010 случајева кршења закона у вези са продајом и дистрибуцијом хране, приведено преко 3.500 хиљаде осумњичених, онеспособљено 325 нелегалних група и затворено 1.712 фабрика, радионица и фарми.

У марту у реци Хуангпу која водом снабдева највећи кинески град Шангај, метрополис од 23 милиона душа, пронађени су лешеви чак 16.000 одбачених свиња.

Оне потичу из града Ђиашин и околине, где близу 130.000 људи узгаја око седам милиона свиња.

Мештани Ђиашина испричали су новинарима да су свиње које су угинуле услед болести и велике хладноће побацане у реку и потоке, јер узгајивачи нису могли да их искористе због настојања власти да сузбију испоруке бактериолошки неисправног меса.

Од 2010. до 2012. године у Кини је преко 2.000 људи оптужено за пуштање у промет неисправне хране, број који ће, изгледа, захваљујући најновијим рацијама бити знатно увећан у наредном периоду.

Цена прогреса

Кина је од почетка деведесетих на овамо остварила фантастичан економски прогрес захваљујући којем су стотине милиона људи у тој земљи извучене из екстремног сиромаштва.

Тај убрзани развој, међутим, има и своју мрачну страну која се огледа у великом индустријском загађењу животне средине, али и општој помами за богаћењем и остваривањем профита у којој се често занемарују здравље и безбедност људи и животиња.

По резултатима истраживања које је у 2010. години објавила Светска банка, чак 16 кинеских градова се налази међу 20 најзагађенијих урбаних центара на планети, при чему је атмосферско загађење у Пекингу 16 пута веће него у Њујорку. Марта ове године у кинеској престоници забележен је највиши ниво смога за тај месец од 1960. године на овамо.

Последњих година на светло дана испливало је и више фрапантних скандала у вези са биохемијском исправношћу хране, хигијеном узгоја животиња и производни процес у прехрамбеној индустрији.

У априлу у граду Лиаојангу на свероистоку земље откривено је отровно месо патке које је продавано као скупа јагњетина. Да би прикрили укус, продавци су месо нафиловали огромном количином натријум-нитрата који се користи као вештачко ђубриво и то у концентрацији три пута већој од оне која се сматра смртоносном за одраслог човека.

У 2008. години, шесторо деце је умрло, а десетине хиљада се разболело услед присуства токсичне супстанце меламина у млечном праху за исхрану беба.

Пре пет година смрзнути кинески месни ваљушци у које је незадовољни радник током производног процеса убризгавао инсектициде изазвали су панику у суседном Јапану где су масовно продавани.

Јапанске власти откриле су присуство канцерогених супстанци и у поврћу и морским производима прерађиваним у Кини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару