Читај ми!

С-300 стиже у Сирију?

Израел тврди да ће Русија продати Сирији систем ПВО С-300 и на то су упозорили Американце, пише "Волстрит џурнал". Према израелским изворима, до краја године, 144 ракете и шест лансера требало би да стигну у Сирију.

Израел је упозорио САД на руски аранжман продаје система противваздушне одбране С-300 Сирији, што би још више могло да удаљи Запад од војне интервенције у грађанском рату у овој земљи, пише амерички лист Волстрит џурнал.

Амерички званичници су у среду рекли листу да анализирају информацију коју су добили од Израела, који сумња да је могућа продаја система С-300 Сирији - али нису навели да ли је дошло до испоруке целог система или његових делова.

Власт сиријског председник Башара ел Асада већ дуже времена планира да купи С-300, систем који може да обори борбене авионе и крстареће ракете. Запад је раније лобирао код руског председника Владимира Путина, како Руси не би продали овај систем Сирији.

Уколико Сирија набави С-300 и оспособи се за употребу, то би, пише амерички лист, одложило потенцијалну међународну интервенцију.

Према информацијама до којих је дошао Израел, Сирија је почела са отплатом 900 милиона долара вредног уговора за куповину четири батерије система С-300, а једна од трансакција је обављена ове године са рачуна сиријске владе на рачун руске ВЕБ банке.

Посао укључује куповину шест лансера и 144 ракете, са дометом од око 200 километара, прва испорука би могла да уследи у наредна три месеца, а сва опрема би требало да стигне у Сирију до краја ове године. Очекује се да дођу и два тима руских инструктора, наводе израелски извори.

Волстрит џурнал наводи да је Русија најважнија земља која подржава Асадов режим од почетка конфликта марта 2011. године, која снабдева Сирију оружјем, новцем у горивом, а има и војну поморску базу у Сирији.

Амерички државни секретар Џон Кери приликом недавне посете Москви договорио са руским државним врхом одржавање међународне конференције са циљем да се оконча грађански рат у Сирији, али нема званичне потврде да је продаја С-300 била тема разговора.

Очекује се да ће и други западни званичници покушати да наговоре руски државни врх и председника Владимира Путина да прекину са како тврде, подршком Асадовом режиму.

Амерички извори на који се позива Волстрит џурнал тврде и да се руски техничари налазе у Сирији већ неко време, где раде на одржавању противавионских система.

Сиријска ПВО 10 пута јача од Војске Југославије

Русија већ деценијама продаје противавионске система Сирији, а последњих година почела је да испоручује делове за модернизацију сиријских система, како би повећали њихову мобилност и прецизност.

Према амерички обавештајним изворима, Русија је од 2008. године почела са испоруком система СА-22 панцир С1, комбинацију противавионског топа калибра 30 милиметара и ракета земља-ваздух, монтираних на борбено возило.

Сирија има 36 ових возила, намењених за уништавња нисколетећих авиона и хеликоптера и крстарећих ракета.

Почев од 2009. године почела је и модернизација застарелог систем СА-3 из шездесетих година, у савремени систем са дигиталном опремом и ракетама домета 27 километара.

Оно што Американце највише брине јесте и питање да ли су Руси помогли Сирији у модернизацији система СА-5 (С-200), који такође потиче из шездесетих година, а има домет од 280 километара.

Сиријски СА-5 има домет до Кипра, кључне ваздухопловне базе НАТО-а приликом напада на Либију, коју би САД и њихови савезници могли да користе и за напад на Сирију.

Војска САД може да нападима стелт бомбардерима, прецизним бомбама и ракетама онеспособи сиријску противваздушну одбрану.

Међутим, начелник Здруженог Генералштаба Војске САД генерал Мартин Демпси поручио је у приватном разговору са званичницима Беле куће да уништавање система захтева бомбардовање у трајању од неколико недеља, што укључује и довођење у опасност пилота борбених авиона и премештање војних капацитета са других приоритетних бојишта.

Према анализама које су рађене за Здружени Генералштаб Војске САД, сиријска противваздушна одбрана је готово пет пута софистициранија од снага које је имала Либија пред почетак ваздушних удара НАТО-а 2011. године.

Сирија такође, наводи се у анализи, има 10 пута софистицираније противваздушне снаге од оних са којима су се САД и НАТО савезници суочили током бомбардовања Србије 1999. године.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару