Смртна казна, увод у нереде?

Суд у Бангладешу осудио на једног од вођа исламистичке партије Џамат е Ислами, због ратних злочина у време рата за независност од Пакистана. У нередима почетком године, када су изречене две смрне казне по истом основу, убијене десетине људи.

Исламиста Мохамед Камарузаман осуђен је данас у Бангладешу на смртну казну у специјалну суду за ратне злочине, због ратних злочина, геноцида и мучења почињених у време борбе за независност земље против Пакистана 1971. године.

Камарузаман, заменик генералног секретара странке Џамат е Ислами, трећи је политичар који је осуђен у том суду, за који власти у Даки тврде да је међународни, што оспорава већина аналитичара, јер над њим не постоји никакав надзор међународне заједнице.

"Осуђен је на смрт вешањем због злочина, међу којима и геноцид", рекао главни тужилац Махбубеј Алам.

Камарузаман је осуђен, осим осталог, и за убиство најмање 120 ненаоружаних лица у једном селу на северу Бангладеша. То село, Сохагпур, потом је у народу добило име "село удовица".

За те злочине оптужено је 12 особа, од којих су две осуђене на смрт почетком ове године.

Међу на смрт осуђенима био је и потпредседник Џамата е Исламија Делвар Хосаин Сејде, што је довело до низа протеста исламиста широм Бангладеша и нереда, у којима су убијене на десетине људи.

Истовремено, одржани су и велики протести и демонстрације секулариста, који су тражили да се наставе суђења исламистима за ратне злочине.

У рату 1971. дошло је до формирања државе Бангладеш, који је дотле био пакистанска провинција и звао се Источни Пакистан.

У том рату, према независним изворима, погинуло је између 300.000 и 500.000 људи.

Према подацима Владе у Даки, убијено је око три милиона људи, а присталице Џамат е Исламија бориле су се на страни Пакистана, односно против независности Бангладеша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару