Читај ми!

Москва тражи доказе за хемијско оружје

Употреба хемијског оружја у Сирији не сме бити изговор за страну војну интервенцију, рекао заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов. Председник САД-а Барак Обама претходно поручио Башару ел Асаду да би употреба хемијског оружја значила прелазак "црвене линије".

Тврдње да је хемијско оружје коришћено у Сирији не смеју постати изговор за страну војну интервенцију, изјавио је заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов.

"Уколико постоји озбиљан доказ о употреби хемијског оружја у Сирији, онда он треба одмах бити изнет а не прикриван", рекао је Богданов, иначе изасланик руског председника Владимира Путина за Блиски исток.

"Морамо одмах проверити ту информацију у складу са међународним критеријумима, а не користити је за постизање других циљева. Она не сме бити изговор за интервенцију у Сирији", додао је Богданов, који је у посети Бејруту.

Амерички званичници су у четвртак први пут саопштили да постоји доказ да је сиријски режим изгледа користио хемијско оружје у мањим количинама али да се то мора још истражити да би се потврдиле сумње.

Амерички председник Барак Обама упозорио је јуче Сирију да би употреба хемијског оружја значила "промену правила игре" и нагласио да Вашингтон мора да утврди како и када је такво оружје коришћено, подсећа француска агенција АФП.

Обама је претходно поручио сиријском председнику Башару ел Асаду да би употреба хемијског оружја значила прелазак "црвене линије".

Русија се чврсто противи војној интервенцији у Сирији.

"Морамо знати истину и имати доказе, а не ослањати се на информације које преносе медији, а које нису засноване на чињеницама", рекао је Богданов телевизији Ал-Манар либанског покрета Хезболах и подсетио "имали смо већ искуство са интервенцијом у Ираку под изговором присуства нуклеарног оружја, за шта се на крају испоставило да није истина".

Обама испитује употребу хемијског оружја 

Амерички председник Барак Обама обећао је детаљну истрагу о извештајима америчких обавештајних агенција да је режим у Сирији употребио хемијско оружје. Ако се то докаже, став Америке према војном ангажовању у Сирији могао би да се промени, каже шеф Беле куће. Сиријски режим одбацује оптужбе и назива их лажним.

Барак Обама је током разговора са јорданским краљем Абдулахом Другим рекао да има извесних доказа да је хемијско оружје које садржи нервни гас, сарин, употребљено над сиријским становништвом два пута у марту, али да су то тренутно само прелиминарне оцене које ће се детаљно истражити.

Обама је раније рекао да би употреба хемијског оружја значила прелазак црвене линије и да би директније акције подразумевале увођење зоне забране лета над Сиријом и наоружавање побуњеника.

Шеф Беле куће је под притиском једног броја сенатора предвођених републиканцем Џоном Мекејном, који се залажу за брзи и чврсти амерички одговор.

Сличну процену о употреби хемијског оружја изнели су и Велика Британија, Француска, Израел и Катар, који се залажу за агресивнији одговор на сиријски сукоб.

Министар информисања Сирије рекао је за националну новинску агенцију САНА да су оптужбе западних земаља лажне и да немају никакав кредибилитет.

До сада је америчка влада ограничила помоћ сиријским побуњеницима на помоћ која не укључује оружје.

САД су такође послали око 200 војника у Јордан да помогну војсци те земље и учествовала је у пројекту НАТО-а да се поставе ракетни системи "патриот" у Турској близу границе, како би ту чланицу Алијансе заштили од напада из Сирије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару