Читај ми!

Оборена беспилотна летелица код Хаифе

Израел оборио беспилотну летелицу изнад Средоземног мора, у близини Хаифе. Она је долетела из правца Либана и сматра се да ју је послао Хезболах, који то пориче. Истрага у току.

Израелске ваздухопловне снаге обориле су изнад Средоземног мора једну беспилотну летелицу, која је долетела из правца Либана. Сумња се да ју је послао Хезболах, али је та шиитска организација то негирала.

Летелица је примећена око 13 часова по локалном времену и авион типа Ф-16 и хеликоптери су полетели да је пресретну. Истовремено је изнад северног Израела у војном хеликоптеру летео израелски премијер Бењамин Нетанијаху да посети једно село у коме живе Друзи.

Тај хеликоптер је морао да слети, након што су пилоти информисани о беспилотној летелици. Она се кретала ка југу дуж обале мора, а када је стигла близу Хаифе наређено је да буде оборена, саопштио је војни портпарол, бригадни генерал Јоав Мордехај.

Војска је прецизирала да је летелица оборена око 14 сати на пет наутичких миља од обале Хаифе.

Није се одмах знало да ли је наоружана или не и израелска морнарица тражи њене остатке у Медитерану.

"Хезболах пориче да је послао било какву беспилотну летелицу ка окупираној Палестини", јавила је телевизија Ал Манар те проиранске организације.

На питање да ли Хезболах стоји иза инцидента, који је изазвао праву малу драму на северу Израела, војни портпарол је рекао да је истрага у току. Након што је летелица оборена, Нетанијаху је изјавио да је "Израел спреман да се бави сваком претњом из Сирије и Либана у ваздуху, на копну или мору".

Он је рекао и да се покушај преласка израелских граница сматра веома озбиљним, истакавши да ће Израел наставити да ради оно што мора да заштити своје грађане.

Заменик израелског министра одбране Дани Данон рекао је да је јасно да иза инцидента стоји Хезболах.

"Говоримо о још једном покушају Хезболаха да пошаље беспилотну летелицу у израелску територију", рекао је он за војни радио, означивши то "још једним покушајем да се дестабилизује Блиски исток".

Међутим, други израелски војни портпарол потпуковник Петер Лернер био је опрезнији и потврдио да је истрага у току и да се не зна одакле је заправо летелица потекла и где је заправо ишла.

Ово није први пут да је летелица из правца Либана нарушила израелски ваздушних простор у последњих шест месеци. У октобру 2012. израелске ваздухопловне снаге су обориле беспилотну летелицу коју је из те земље послао Хезболах над пустињом Негев на југу. У њој није било експлозива и по свој прилици је послата да прикупља информације, можда и о нуклеарном постројењу у Димони, као и да тестира израелску ваздушну одбрану, наводе израелски медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару