Читај ми!

Иран негира везу са терористима

Техеран пориче сваку везу са планираним терористичким нападом у Торонту. Канадске власти сумњају да су напад спремали чланови Ал Каиде лоцирани у Ирану. У Канади јуче ухапшена два човека под оптужбом да су планирали да путнички воз на подручју Торонта избаце из шина.

Иран је негирао да има било какву везу са два човека, ухапшена у Канади под оптужбом да су планирали терористички напад у тој земљи.

Канадска полиција је синоћ саопштила да су Чихеб Ешегајер (30) и Раед Јасер (35), становници Монтреала, односно Торонта, планирали да избаце из шина путнички воз на подручју Торонта. Међутим, како су саопштили, није постојала непосредна опасност од напада.

Према речима надлежних, два мушкарца су добијала "усмеравање и вођење" из "елемената Ал Каиде лоцираних у Ирану", мада нема разлога да се сматра како су планирани напади имали државно залеђе.

Портпарол иранског министарства спољних послова рекао је новинарима да "не постоје чврсти докази" да је Иран на било који начин умешан, а додао је и да организације попут Ал Каиде "нису компатибилне са Ираном, ни на политичком, ни на идеолошком плану".

Тврдње канадских власти су део непријатељске политике према Техерану, рекао је ирански портпарол.

Агенција Асошиејтед прес наводи да је неким припадницима Ал Каиде, који су из Авганистана побегли у Иран, дозвољено да остану у Исламској Републици, али да им је наметнута стрга контрола. 

Кандаске власти су јутрос саопштиле како верују да је Чихеб Ешегајер пореклом из Туниса, а да је Раед Јасер из Уједињених Арапских Емирата.

Полиција је синоћ навела да оптужени нису добијали финансијску помоћ Ал Каиде и да је све тек било "у фази планирања".

"Тврдимо да су ова два појединца подузела кораке и активности ради иницирања терористичког напада: посматрали су возове и пруге", рекла је једна од главних званичница канадске полиције Џенифер Страхан.

Према наводима челника полиције, Есегајер и Јасер су у Канади провели "значајно време", али није прецизирано колико дуго. 

Истрага је део прекограничне операције канадских безбедносних агенција, америчког ФБИ-ја и америчког Министарства за унутрашњу безбедност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару