Одржан први палестински маратон

Више стотина људи учестовало у првом палестинском маратону, оптрчавши четири пута око библијског града Витлејема. Трка почела испред Цркве Христовог рођења и настављена поред бетонске баријере високе осам метара и израелске осматрачнице, испред које често протестује плестинска омладина.

На првом палестинском маратону на Западној обали учествовало је више стотина људи, који су трчали око библијског града Витлејема четири пута, јер је рута ограничена баријером коју је Израел подигао како би се одвојио од Палестинаца.

Маратон није био само спортски догађај, већ је имао и политичку поруку, а стаза је била декорисана залено-бело-црвеним балонима, што су боје палестинске заставе, наводи Асошиејтед прес.

Неки учесници носили су мајице с натписима у којима се одаје пошта жртвама прошлонедељног маратона у Бостону, а други су махали транспарентима с подршком Палестинцима.

Трка је почела испред Цркве Христовог рођења, подигнуте на месту где се по хришћанском веровању родио Исус, и настављена поред бетонске баријере високе осам метара и израелске осматрачнице, испред које често протестује плестинска омладина.

У данашњој трци, заправо тркама, учествовало је око 1.000 људи, с обзиром на то да је било и краћих рута од 10 и 20 километара. Најбржи је био Абдул Насер Џавани из Јерихона, који је стазу прешао за три сата девет минута и 47 секунди, док је најбржа жена била из Витлејема. Она је 42 километара истрчала за три сата, 36 минута и 37 секунци, али јој пуно име није саопштено.

Палестинци и њихове присталице у иностранству често се окрећу спортским догађајима да привуку пажњу на борбу за палестинску државу.

Израел није допустио да у трци учествују Палестинци са друге палестинске територије, појаса Газе којим влада Хамас. У марту су УН отказале маратон на тој палестинској територији, јер су хамасовци забранили женама да учествују.

У маратону у Витлејему није било дозвољено учешће Израелаца, због окупације палестинске земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару