Читај ми!

Кина, суочавање са последицама земљотреса

Број погинулих у земљотресу у Кини порастао на 208, а процењује се да је повређено око 12.000 људи. Читава села су сравњена са земљом, а одрони и клизишта пресекли су друмове, телефонске каблове и далеководе.

Нови биланс жртава катастрофалног земљотреса у Кини - погинуло је 208 људи, а процењује се да је повређено око 12.000, јављају јутрос светске агенције. Настављају се покушаји дотурања намирница у разорена подручја провинције Сечуан.

Престрављено становништво је прошлу ноћ провело у својим колима, шаторима и привременим склоништима, јавља АП.

Земљотрес, који су кинески сеизмолози проценили на седам степени, а амерички на 6,6 степени Рихтерове скале, догодио се у суботу ујутро, у време када су житељи провинције Сечуан били код својих кућа, неки доручкујући, неки још у креветима.

Читава села су сравњена са земљом, а одрони и клизишта пресекли су друмове, телефонске каблове и далеководе.

На удару се нашао исти планински регион надомак Тибета који је пре пет година страдао у катастрофалном земљотресу снаге 7,9 степени. У њему је животе изгубило око 90.000 људи.

Дуж главних друмова створиле су се колоне амбулантних, ватрогасних и војних возила која покушавају да допреме намирнице становништву.

Нека се окрећу назад, у настојању да пронађу заобилазне путеве, с обзиром на велика оштећења саобраћајница.

У неким подручјима, спасиоци користе динамит да прокрче затрпане путеве, при чему су кише, које су падале прошле ноћи, отежавале посао, извештава кинеска агенција Синхуа.

Кинески премијер Ли Кећијанг стигао је јуче поподне у главни град тешко погођеног округа Лушан, да лично командује операцијама спасавања, наводи Синхуа.

"После обиласка погођеног подручја, могу да кажем да је земљотрес изазвао огромну штету људима и њиховој имовини. Најважнији задатак је да обезбедимо помоћ, а приоритет је спасавање људи, јер је људски живот најдрагоценији", каже премијер Кећијанг.

Близу града Јан, где је био епицентар потреса, спасиоци су из рушевина успели да извуку бебу и мајку која је својим телом заштитила дете. Обоје су пребачени у болницу. Хиљаде људи тешко је повређено.

"Уплашио сам се. Никада нисам осетио тако снажан земљотрес. Када је пре пет година био потрес, наше насеље није претрпело већу штету. Сада ми је кућа сравњена са земљом", каже један од оних који су после земљотреса остали без крова над главом.

Земљотрес не бира ни место ни време, па је тако новинарку једне локалне телевизије затекао док се спремала за своје венчање. Није се ни тренутак двоумила шта да учини, када је позвана из редакције да се са најновијим информацијама укључи у програм.

Град Јан има милион и по становника и сматра се да је у њему настала кинеска култура чаја. Један је од главних кинеских центара за заштиту џиновских панди, које нису повређене у земљотресу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару