Читај ми!

Сукоби на протесту у Каиру

Најмање 39 људи повређено у сукобу опозиционих активиста и више хиљада исламиста који су протестовали испред врховног суда у центру Каира. Исламисти тражили корениту реформу правосуђа.

У сукобу опозиционих активиста и више хиљада исламиста који су протестовали испред врховног суда у центру Каира, захтевајући реформу правосуђа повређено je најмање 39 особа, саопштио је један званичник.

Сукоби су избили на тргу Абдел Монеим и на мосту 6. октобар који пролази изнад трга после преласка реке Нил. Исламисти су са моста бацали каменице на опозиционаре који су се налазили испод, укључујући маскиране припаднике такозваног Црног блока.

АФП је јавио да су неки припадници Црног блока пуцали на људе на мосту оружјем малог калибра и ранили две особе. Опозициони активисти су запалили празан аутобус којим су исламисти дошли на протест.

Директор египатске хитне помоћи Мухамед Султан је рекао да је најмање 39 људи примљено у болницу.

Сат времена после избијања сукоба стигла су три оклопна полицијска возила и почела да бацају сузавац.

Исламисти су тражили корениту реформу правосуђа, након што се суд успротивио одлуци исламистичког председника Мухамеда Морсија да смени државног тужиоца који је ветаран у том послу.

"Грађани траже да се правосуђе очисти", узвикивали су демонстранти.

Морсијева партија Муслиманска браћа била је организатор протеста испред врховног суда који је у више наврата оспоравао Морсијеве одлуке од његовог доласка на власт у јуну прошле године.

Суд је прошлог месеца укинуо контроверзни декрет којим је Морси сменио државног тужиоца Абдела Мегида Махмуда и за новог тужиоца именовао Талата Абдалаха. Суд је сматрао да је Морси прекорачио надлежности када је сменио Махмуда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару