Читај ми!

Пакистан, Мушараф оптужен за издају

Бивши пакистански председник Первез Мушараф ухапшен и оптужен за издају док је био на власти. Мушараф је најпре пуштен у кућни притвор, да би неколико сати касније ипак био пребачен у полицијски притвор. Полиција преместила Мушарафа јер један виши полицијски званичник није доставио неопходну документацију, рекао портпарол бившег пакистанског председника.

Пакистанска полиција ухапсила је бившег председника државе Первеза Мушарафа у његовом дому у Исламабаду. Мушараф је затим на суду оптужен за издају док је био на власти, јавили су локални медији и његови адвокати.

Пакистанска полиција преместила је бившег председника те земље Первеза Мушарафа у притвор у свом седишту у Исламабаду, неколико сати након што је суд наложио да се Мушараф стави у кућни притвор, изјавио је Мушарафов портпарол Мухамед Амџад.

Амџад је рекао да је полиција спровела Мушарафа из његове куће на ободу града у посебну собу за посетиоце у градском седишту полиције где ће провести два дана у притвору пред судско саслушање, пренео је Ројтерс.

Према Амџаду, полиција је преместила Мушарафа јер један виши полицијски званичник није доставио документацију неопходну да би се испоштовао судски налог за његово држање у кућном притвору.

Пакистанска полиција данас је ухапсила Мушарафа у његовом дому у Исламабаду и привела га на суд где је оптужен за издају док је био на власти, али му је после тога било дозвољено да се врати кући.

Судија је у четвртак издао наређење да он буде ухапшен.

Мушарафов адвокат Камар Афза рекао је да се његов клијент добровољно појавио на суду.

Афзал је рекао да је затражио од суда да се Мушараф смести у кућни притвор, а не у затвор. Мушараф се после краћег саслушања на суду вратио кући.

Други Мушарафов адвокат, Ахмад Раза Касури, рекао је за Ројтерс да ће се његов тим жалити Врховном суду како би покушао да поништи налог за хапшење Мушарафа.

Суд је наложио Мушарафово хапшење пошто му је претходно одбијен захтев да се брани са слободе у вези са његовом спорном одлуком да суспендује устав и прогласи ванредно стање 2007. године и смени судије.

Мушараф се вратио у Пакистан 24. марта после четири године проведене ван земље, а против њега су подигнуте оптужнице за три случаја.

Прва га терети да није учинио довољно да спречи убиство бивше премијерке Беназир Буто 2007, друга се односи на убиство племенског лидера 2006, а трећа га терети за смену судија 2007. године.

Мушараф се појављивао у судници више пута током протеклих неколико седмица, продужавајући сваки пут захтев да се брани са слободе.

По повратку у земљу, Мушараф, који је дошао на власт војним пучем 1999, рекао је да жели да "спасе" земљу од економских недаћа и готово свакодневних напада талибана и других екстремиста.

Иако му је одобрено да учествује на парламентарним изборима 11. маја, Мушарафу је пре два дана одбијена кандидатура у све четири изборне јединице.

Одбацивање кандидатуре образложено је пријемом примедби на његову кандидатуру на терену, да је бивши пакистански председник прекршио Устав увођењем ванредног стања 2007. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару