Читај ми!

Сиријски побуњеници у војној бази у Хомсу

Стратешки важна војна база Даба у провинцији Хомс прешла у руке сиријских побуњеника. Председник Асад је преко ове провинције повезан са једним од његових највећих савезника, милицијом Хезболах у суседном Либану.

Сиријски побуњеници заузели су војну базу у стратешки важној провинцији Хомс, саопштили су сиријски активисти за људска права.

Та централна провинција има изузетан значај за сиријског председника
Башара ел-Асада будући да повезује Дамаск - центар његове моћи, са једним од његових највећих савезника, милицијом Хезболах у суседном Либану.

Асад је јуче оптужио Запад да у двогодишњем грађанском рату подржава Ал Каиду.

У једном од ретких интервјуа, он је осудио и Јордан зато што је, како је рекао, дозволио "хиљадама" бораца да уђу у Сирију и на страни побуњеника се укључе у грађански рат.

Последњих месеци, сиријски побуњеници су знатно напредовали у северним и источним областима Сирије, а на југу, у области између Дамаска и границе са Јорданом, постигли важне победе.

Сиријска опсерватрорија за људска права са седиштем у Великој Британији саопштила је да је опозиција данас у потпуности преузела контролу над војним комплексом Даба у Хомсу, после вишенедељних борби с војском.

Даба је некада била ваздухопловна база, али није употребљена од 2011. године, када су почели антивладини протести који су се претворили у
рат.

Ипак, тамо је до сада била војска која је требало да спречи побуњенике да је заузму, саопштила је Опсерваторија.

Није познато да ли је и колико владиних војника било у бази када је заузета.

Даба је у близини важног ауто-пута који повезује Дамаск са обалом Средоземног мора где живе Алавити, мањина из које је владајућа породица Асад.

Побуњенци који желе да збаце Асада припадају сунитској већини, а главни Асадови савезници, Иран и Хезоблах, су шиити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару