Читај ми!

Италија и даље без председника

Посланици, сенатори и представници региона у Италији нису успели првог дана гласања да изаберу новог председника државе. Нови шеф државе могао би да има кључну улогу у решавању политичке блокаде у коју је земља запала после парламентарних избора. Ниједна коалиција нема потребну већину.

Посланици Горњег и Доњег дома италијанског парламента и представници италијанских регионалних влада нису ни после два круга гласања успели да изаберу новог председника државе. Већина представника и левог и десног центра, како се тврди, гласала је празним листићима а наставак гласања планиран је за петак.

Током другог круга гласања било је јасно да ниједан кандидат неће добити потребну двотрећинску већину од укупно 1.007 посланика и регионалних представника, јавља Ројтерс.

Уколико у петак у трећем кругу ниједан кандидат не освоји двотрећинску већину, гласање ће се наставити у четвртом кругу, када ће за избор шефа државе бити довољна проста већина.

Кандидат левог центра Франко Марини није добио потребан број гласова у првом кругу због међустраначких подела, иако се спекулисало да ће га, поред Демократске партије, подржати и десни центар Силвија Берлусконија и центристичка коалиција премијера Марија Монтија.

Сваки круг гласања траје око четири до пет сати, а предвиђено је да се дневно одрже два круга све док се не изабере наследник председника Ђорђа Наполитана, коме мандат истиче 15. маја.

Ова процедура може да потраје и неколико дана.

Од новог председника очекује се решење кризе 

Шеф државе у Италији има ограничену власт, али његова улога постаје значајна у ситуацији политичке блокаде као сада, после фебруарских парламентарних избора у којима није изабрана јасна парламентарна већина која би омогућила формирање владе.

Нови председник једина је особа која би могла да оконча пат позицију било тако што ће убедити партије да се договоре како би се коначно формирала влада, било тако што ће расписати нове изборе.

Ниједна партија ни коалиција нема већину, што значи да ће у сваком случају бити неопходан известан компромис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару