Читај ми!

Последњи испраћај Маргарет Тачер

Маргарет Тачер испраћена данас у Катердрали Светог Павла у Лондону, уз војне државне почасти. Испраћају присуствовале високе званице из целог света, предвођене краљицом Елизабетом Другом.

Последњи испраћај некадашње британске премијерке Маргарет Тачер, познате као Челична леди, завршен је данас у Катедрали Светог Павла у Лондону, у присуству 2.300 људи, међу којима су били и краљица Елизабета Друга, њен супруг, војвода од Единбурга Филип и премијер Дејвид Камерон.

Бискуп Лондона Ричард Чартрес, који је одао пошту конзервативној премијерки која је предводила британску владу од 1979. до 1990.,рекао је да она и данас буди снажне емоције, 23 године пошто је отишла са функције.

"Мноштво супротстављених мишљења стекло се око госпође Тачер, која је постала симболична фигура, чак и 'изам' (тачеризам). Данас су остаци стварне Маргарет Хилде Тачер овде. Свакако, има простора за расправу о (њеној) политици и оставштини... али овде и сада није ни време ни место", рекао је Чартрес.

Више од 700 војника, морнара и особља ваздухопловних снага стајало је дуж пута до катедрале, а око 4.000 полицајаца било је на дужности.

Посматрачи који су се налазили дуж тог пута аплаузом и јецајима су реаговали како је пролазио ковчег са земним остацима Тачерове, коју су пратили млади војници, морнари и ваздухопловци.

Неки људи су, међутим, изразили тихи протест, окрећући леђа ковчегу Тачерове. Један човек је носио транспарент на коме је писало: "Почивај у срамоти".

Међу присутнима који су стајали дуж руте којом је пролазио ковчег долазило је, такође, до расправа присталица и противнила Тачерове.

Унутар Катедрале Светог Павла, краљица Елизабета Друга и њен супруг принц Филип били су међу присутнима који су дошли да одају последњу пошту бившој премијерки.

Испраћају Тачерове присуствовале су и њене политичке колеге, као и ривали, али и високи званичници из целог света, међу којима 11 премијера, као и бивши амерички државни секретари Хенри Кисинџер и Џорџ Шулц.

Ожалошћени су у цркву улазили уз музику британских композитора, међу којима су били и Едвард Елгар и Ралф Вон Вилијамс, а током службе могле су се чути црквене химне и одломци из Библије које је изабрала сама Тачерова, чији отац је био бакалин, а одрасла је у методистичкој породици у којој је морало тешко и пуно да се ради.

Њена ћерка Аманда Тачер прочитала је одломак из Посланице Ефешанима из Новог завета.

Старешина Катедрале Светог Павла Дејвид Ајсон подсетио је на "храброст, постојаност и решеност Тачерове да постигне оно у шта је веровала да је права ствар за опште добро".

Пре опроштајне службе, ковчег са остацима Тачерове довезен је из Парламента до цркве Светог Климента Данског, где су се од ње опростили верници.

Ковчег је потом умотан у заставу Велике Британије и прекривен белим ружама и поруком њене деце у којој је писало: "Вољеној мајци, која ће увек остати у нашим срцима", и на лафету, који је вукло шест црних коња, превезен до Катедрале.

Тачеровој су током церемоније сахране одате све војне почасти, што није уобичајено приликом државних сахрана.

То је изазвало гнев неких Британаца који сматрају да је њена политика поделила земљу и социјално и економски.

"Као и свако други, она заслужује пристојну сахрану, али не на рачун пореских обвезника", оценила је једна од противница Тачерове.

Премијер Дејвид Камерон, међутим, инсистирао је да је оваква церемонија "одговарајуће одавање поште великој премијерки која је поштована широм света".

Неке уважене личности нису присуствовале, попут бивше прве даме САД Ненси Реган, чији је муж Роналд имао близак однос са Тачеровом, као ни бивши совјетски лидер Михаил Горбачов. Немачка канцеларка Ангела Меркел послала је министра спољних послова, а Клинтонови и Бушови су одбили да дођу.

Кремација Маргарет Тачер, којој су присуствовали само чланови породице, одржана је касније.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару