Читај ми!

Постизборни нереди у Венецуели

Седам особа погинуло, а 61 повређена у протестима опозиције у Венецуели после проглашењна Николаса Мадура за новог председника земље. Мадуро и његов противкандидат Енрике Каприлес међусобно се оптужују за избијање нереда. САД не прихвата резултате избора.

У насиљу које је избило након објављивања резултата председничких избора, на којима је, према званичним резултатима победио Николас Мадуро, погинуло је седам, а повређена 61 особа.

Власти су ухапсиле 135 људи осумњичених за учешће у насиљу на протестима опозиције, рекла је представница државног тужилаштва Луиса Ортега Дијас.

Према наводима венецуеланске новинске агенције АВН, двоје људи изгубило је живот у држави Миранда која укључује делове Каракаса, једна особа погинула је у држави Таћира на граници са Колумбијом, а једна особа у западној држави Зулија.

Нацији се обратио и новоизабрани председник Николас Мадуро, који је рекао да зна за пет мртвих током јучерашњих протеста.

Мадуро је за немире директно оптужио свог противника Каприлеса. "Ви сте одговорни за мртве за којима данас плачемо", поручио је Мадуро.

Каприлес је, пак, у поруци на Твитеру оптужио владу, за коју тврди да је украла гласове. "Његов избор је нелегитиман и његова влада је наредила насиље да би избегла пребројавање гласова. Они су одговорни", истакао је Каприлес.

Резултати председничких избора нису задовољили опозицију и присталице опозиционог лидера Енрикеа Каприлеса, који је имао само 1,5 одсто мање гласова од Мадура.

Хиљаде присталица опозиције испунило је и данас улице Каракаса, ударајући у тигање и тепсије, спаљујући кесе са смећем и узвикујући "превара".

Како наводи Франс прес, на једној локацији полиција је растерала групу демонстраната испаљивањем сузавца.

У главном граду и другим градовима Венецуеле, на позив лидера Блока демократској јединства, Каприлеса, опозиција организовала "тигањ-маршеве", захтевајући од Националне изборне комисије поновно пребројавање гласова бирача.

"Време за чврсту руку"

Ројтерс је пренео да се широм земље припремају нове демонстрације и владајуће странке и опозиције. Председник Венецуеле Мадуро, међутим, најавио је да ће забранити опозиционарима демонстрације у центру Каракаса.

"Дошло је време за чврсту руку, рекао је Мадуро, додајући да опозиција планира да изврши преврат у земљи, пренео је Ројтерс. "Њихов план је државни удар", додао је он.

За припрему преврата у Венецуели и покушај свргавања Мадура, боливијски председник Ево Моралес оптужује Сједињене Америчке Државе.

Моралес је уверен да САД тежи да изазове потресе и нестабилност у Венецуели, како би оправдале могућу агресију, пренела је агенција Итар-Тас.

Председник Боливије је упозорио да ће социјални покрети и антиимперијалистичке владе региона устати у заштиту демократије у Венецуели.

Истовремено, САД не прихвата званичне резултате председничких избора у Венецуели.

Стејт департмент наводи да је потребно поновно пребројавање свих гласова и истрага о наводима о нерегуларностима.

Стејт департмент саопштава да је "тешко разумети" зашто је савет прогласио победником кандидата владајуће партије, Николаса Мадура, а да није поново пребројао гласове, што је тражио и његов ривал, кандидат опозиције, Енрике Каприлес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару