Читај ми!

Разоран земљотрес у Ирану

Опречне информације о броју жртава земљотреса магнитуде од готово осам степени који је погодио део Ирана близу границе са Пакистаном. Ирански званичници прво рекли да је погинуло 40 људи, а затим је званично саопштено да нема мртвих. У Пакистану 34 погинулих.

20.06 - Расте број жртава у Пакистану. У земљотресу страдале 34 особе, а најмање 80 повређено, сви у граду Машкал, рекао војни званичник.

16.30 - У Пакистану од земљотреса погинуло 13 људи, а на стотине кућа је порушено. 

15.02 - У земљотресу који је погодио југоисточни део Ирана, погинуло најмање 47 људи, 40 у Ирану и седам у Пакистану, јављају локални медији.

Земљотрес магнитуде осам степени погодио је југоисточни део Ирана, у близини границе са Пакистаном, јавља Ројтерс. Опречне информације о жртава у Ирану. Локални медији јавили су да је погинуло 40 људи, док званичници кажу да мртвих нема. У Пакистану 13 погинулих

Ирански званичник који је инсистирао на анонимности рекао је да власти очекују стотине мртвих, јер је реч о најјачем земљотресу који је погодио Иран у последњих 40 година.

Локални медији су јавили да је 40 људи погинуло у Ирану, а 34 у Пакистану, где је порушено на стотине кућа.

Међутим, гувернер иранске провинције Систан и Белуџистан, коју је погодио земљотрес, каже да "на срећу у Ирану нема мртвих" у потресу.

Ирански град Салаван удаљен око 80 километара од епицентра потреса, има око 60.000 становника, а погођена је пустињско-планинска област које су слабо насељене.

Земљотрес се догодио у 15.15 по локалном, односно 12.45 по средњоевропском времену.

Према речима иранских сеизмолога, земљотрес је био магнитуде од 7,5 степени, док је Америчка сеизмолошка служба регистровала јачину од 7,8 степени Рихтерове скале.

Како јавља агенција Франс прес, земљотрес се осетио широм Блиског истока, дуж Персијског залива, као и на индијском потконтиненту. У Пакистану, а посебно у Исламабаду, тресле су се зграде, а потрес се осетио и у Њу Делхију.

Нуклеарна електрана "Бушер" није оштећена у земљотресу.

 

Према подацима Евромедитеранског центра за земљотресе, потрес се догодио на дубини од око 87 километара, док ирански сеизмолози саопштавају да се земљотрес догодио на дубини од 95 километара.

Директорка Сеизмолошког завода Славица Радовановић објашњава да је последица снажног кретања арабијске и индијске плоче ка северу.

"Гурање тих плоча према евроазијској плочи изазива веома велику сеизмучку активност у Ирану", каже Радовановићева.

У земљотресу који је 9. априла погодио јужни део Ирана погинуло је готово 40 људи, а 850 повређено.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару