Читај ми!

Северна Кореја, претња празном пушком

Цео свет чекао је рођендан оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга. Веровало се да би то био дан када би могле да се остваре намере севернокорејског вође о ракетним нападима. То се није догодило а аналитичари верују да ће се тензије у Северној Кореји полако смиривати уз преговоре због којих Ким Џонг Ун по провереном рецепту својих претходника, највероватније жели да уцењује Запад.

Тензије у Северној Кореји већ су се смањиле, јер се лидер највероватније плаши да лансирање ракета не би имало очекивани ефекат, а он не жели да се обрука, сматрају гости емисије "Око".

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Млади вођа је неискусан. Амеирканци су имали редовне маневре у Јужној Кореји које он не разуме и тензије ће да спласну", верује спољнополитички коментатор Зоран Ћирјаковић.

Опрез је ипак неопходан због чињенице да се Сеул, главни град Јужне Кореје, налази на мање од педесет километара од границе са Северном Корејом и у случају напада било би много губитака. Због тога је провоцирање лидера севера опасно, упозорава Ћирјаковић.

Војни аналитичар Александар Радић подсећа да се исти сценарио подизања тензије одиграва готово сваког пролећа, а да се то поклапа са нестанком хране у магацинима на северу полуострва.

"Са америчке стране ипак мора да постоји реакција на најаве напада јер им лоша процена не би била опроштена. Ако и не примени нуклеарно оружје већ само убаци диверзантску групу која би створила слику напада на Јужну Кореју, Америка би морала да реагује, а то би свакако без реалног напада изгледало пренагљено", објашњава Радић.

Без напетости у региону

Спољнополитички коментатор Политике, Бошко Јакшић, из Сеула јавља да међу грађанима Јужне Кореје нема напетости.

"Одбијањем понуде за нормализацијом односа Пјонгјанг је дао до знања да не одустаје од подизања тензија, а то би се могло приписати и мини турнеји америчког државног секретара Џона Керија по региону", преноси Јакшић.

У Јапану је атмосфера слична и без напетости, иако су грађани забринути и спремни да реагују у случају напада, јавља дописник РТС-а из Јапана Иља Мусулин.

"Противваздушне јединице су у околини Токија и у приправности су, али нису примећене припреме за лансирање ракета средњег домета", рекао је Мусулин.

Расплет зависи од неколико фактора

Кључни фактори у решавању севернокорејске кризе су економска ситуација у Кини, главном помагачу Северне Кореје, али и интереси Јужне Кореје која не жели да добије двадесетпет милиона гладних људи.

Северна Кореја има велику и добро уиграну војску, али Александар Радић сматра да је та војска лоше опремљена, за разлику од високе технологије коју поседује Јужна Кореја и да је мала вероватноћа да ће заиста и употребити застарело наоружање.

"Мислим да се прецењује њихов ракетни програм, али не може се прецизно предивдети колико су домета те ракете. Нисам сигуран да би могле да угрозе Јапан или Америку. Јужна Кореја јесте у опасности због близине и бројног становништва", објашњава Радић и додаје да је "претња ракетним програмом празна пушка, али да би њен пуцањ био ударац на достојанство човечанства".

"Уколико би Северна Кореја погодила Сеул то би значило почетак братоубилачког рата и питање је шта би се тиме добило. Напад нуклеарним оружјем ипак би морао да изазове реакцију Запада која би кренула у рушење тог режима", оцењује Радић.

Саговорници "Ока" слажу се да је провоцирање нападом већ виђени сценарио у прошлости Северне Кореје, чији је циљ уцењивање Запада ради добијања економске помоћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару