Читај ми!

Пјонгјанг одбио понуду Сеула

Понуда Јужне Кореје да разговара о будућности заједничке индустријске зоне Кесонг одбачена у Северној Кореји као "бесмислен и лукав гест". Пјонгјанг планира повлачење 53.000 својих радника из Кесонга. САД и Јапан понудили нове преговоре како би се разрешила криза у вези са нуклеарним програмом Пјонгјанга.

Северна Кореја одбила је понуду Јужне Кореје да разговарају о будућности заједничке индустријске зоне Кесонг, називајући понуду празним политичким гестом. Пјонгјанг је најавио повлачење 53.000 својих радника и обустављање операција у Кесонгу, почетком недеље.

Сеул је прошле седмице позвао Северну Кореју да "дође за преговарачки сто" како би било омогућено функционисање комплекса који представља последњи симбол економске сарадње два суседа на Корејском полуострву и важан извор прихода за Северну Кореју.

Међутим, Пјонгјанг је одбацио понуду јужнокорејског министра за уједињење Рјо Кил-Џаеа, рекавши да она представља "бесмислен и лукав гест", чији је циљ да се сакрију праве намере а то је инвазија на Северну Кореју, преноси АФП.

"Сматрамо да је понуда празан и бесмислен чин", изјавио је портпарол севернокорејског Одбора за мирно уједињење Кореје. Он је рекао да препреку за дијалог представљају заједничке војне вежбе Јужне Кореје и њеног савезника САД и захтев да Северна Кореја одустане од нуклеарних амбиција.

Ниједна страна није дозволила да претходне кризе утичу на фабрички комплекс, изграђен 2004. године, у коме се производи разна роба - од ципела до сатова и сматра се да представља главни фактор стабилности на Корејском полуострву.

Понуда за нове преговоре 

САД и Јапан понудили су Северној Кореји нове преговоре како би се разрешила све опаснија криза у вези са нуклеарним програмом Пјонгјанга који укључује атомске бомбе и балистичке пројектиле.

Међутим, Токио и Вашингтон захтевају од ове изоловане комунистичке земље да прво смањи садашње тензије и врати се поштовању ранијих споразума.

Северна Кореја има јасан курс акције коју може предузети у том циљу, и у САД ће наћи "спремне партнере" ако такав курс буде следила, рекао је новинарима у Токију амерички државни секретар Џон Кери после сусрета са јапанским министаром спољних послова Фумиом Кишидом.

Кишида, који се са Керијем појавио на конференцији за новинаре, био је експлицитнији, рекавши да Северна Кореја мора да искаже приврженост обавезама које је раније предузела, укључујући оне поводом свог нуклеарног програма и ослобађања отетих странаца.

Кери и Фумуо су се сложили у вези са потребом да се ради на денуклеаризацији Северне Кореје, и отворили су врата за директне преговоре уколико се испуне одређени услови.

За мирно решавање овог проблема јуче су се у Пекингу заложили Кери и лидери Кине.

Према Керијевим речима, задобијање кинеске подршке није мала ствар ако се узму обзир историјски јаке војне и економске везе Пекинга са Пјонгјангом.

Кери је поручио да ће своја два савезника у далекоазијском региону, Јапан и Јужну Кореју, бранити по сваку цену.

Тензије су скочиле после низа апокалиптичних претњи Пјонгјанга које су одговор на нове санкције УН, уведене Северној Кореји због лансирања ракете далеког домета и треће нуклеарне пробе.

Упркос тензијама, у Пјонгјангу се различитим манифестацијама обележава 101. рођендан оснивача државе Ким Ил Сунга, у чију част се одржава 26. маратон на којем учествују и такмичари из Украјине, Чешке, Зимбабвеа, Кеније и Етиопије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару