Читај ми!

"Славили" смрт Тачерове

Око 500 противника бивше премијерке Велике Британије Маргарет Тачер у центру Лондона "прослављало" смрт некадашње председнице владе Маргарет Тачер, познате под надимком "Гвоздена леди".

На Трафлгар скверу у Лондону, око 500 људи присуствовало је "прослави смрти" некадашње британске премијерке Маргарет Тачер познате као "Гвоздена леди", јавља Би-Би-Си.

Како наводи АФП, по киши на лондонском тргу радикалним левичарима и студентима "у журци поводом одласка" Гвоздене леди, прикључили некадашњи радници рудника угља, који су штрајковали 1980-их против владе Тачерове годину дана.

"Знам да је била део система, али је она нарочито уносила раздор", рекао је пензионисани рудар из Јоркшира Дејвид Даглас, напоменувши да је "изузетно задовољан" због вести од смрти бивше премијерке, за чијег мандата од 1979. до 1990. су затворени бројни површински копови на северу Енглеске.

"На ово смо чекали дуго", рекао је 45-годишњи Ричард Вотсон из источне Енглеске, који је на главу ставио шешир за журке.

Шкотски уметник који живи у Лондону, Зигрид Холмвуд (34) на скуп је дошао са кишобраном на ком је писало "динг донг" - алузија на песму "Динг донг, вештица је мртва" из хит мјузикла "Чаробњак из Оза", која је постала лајт-мотив скупова после смрти Тачерове у понедељак за изражавање осећања према њој.

Како извештава АП, ту песму су и вечерас певали окупљени.

"Дошао сам, нећу рећи да бих прославио, али да протестујем због трошења милиона јавног новца на њену сахрану док се смањују расходи, што погађа болесне и немоћне", рекао је Холмвуд.

На скупу је било појачано полицијско обезбеђење а окупљени су се организовали путем друштвених мрежа.

АФП извештава и да су неки фудбалски навијачи у Ливерпулу носили плакате против Тачерове на којима је писало "Имаћемо журку" и певајући "Меги је мртва, мртва, мртва".

Једина жена премијер у Великој Британији "замерила се" навијачима због планова на искорењивању хулиганизма и пропасти индустрије у градовима на северу у којима има много енглеских фудбалских клубова.

АП наводи да Британци остају дубоко подељени око личности Тачерове, која је умрла у понедељак у 87 години.

Тачерова ће бити сахрањена у среду, 17. априла, уз војне почасти и присуство 2.000 позваних из земље и света, а полиција се припрема за могуће проблеме током процесије у централном Лондону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару