Читај ми!

Венецуела бира Чавесовог наследника

На првим председничким изборима после смрти Уга Чавеса, грађани Венецуеле бирају између његовог сарадника Николаса Мадура и лидера опозиције Енрикеа Каприлеса. Према истраживањима јавног мњења, Мадуро има веће шансе да тријумфално заврши изборну трку.

Грађани Венецуеле излазе на прве председничке изборе после владавине Уга Чавеса, на којима бирају између његовог сарадника Николаса Мадура и лидера опозиције Енрикеа Каприлеса, решеног да оконча "социјалистичку револуцију" у тој сиромашној земљи богатој нафтом.

Председнички избори су расписани после смрти Уга Чавеса 5. марта који је умро од рака после 14 година владавине. Предизборна кампања је била кратка, али веома интензивна.

Чавесова "десна рука", Николас Мадуро који је био и вршилац дужности председника, фаворит је на изборима и води у анкетама у односу на гувернера државе Миранда, Енрикеа Каприлеса који је прошлог октобра на изборима доживео пораз, али не и понижење пошто је освојио 44 одсто, а Чавес 55 одсто гласова.

Човек из редова синдиката, Мадуро (50), некадашњи возач аутобуса, брзо је напредовао за време Чавеса, па је 2006. дошао на место шефа дипломатије, а 2012. године на место потпредседника.

Мадуро обећава "поштовање тестамента" свог ментора против "буржоазије" и "фашиста".

"Мадурова стратегија је да отелотвори сву Чавесову симболику и да буде особа која ће омогућити Венецуеланцима да испуне његову последњу жељу", каже за АФП политиколог Луис Леон.

Мадуро такође оптужује опозицију за заверу са САД чије је дипломате недавно протерао из земље.

Његов супарник, Каприлес, 40-годишњи адвокат који је био најмлађи посланик, већ има солидно политичко искуство. Своје нападе је усредсредио на непостојање харизме свог противника, уз стално понављање да "Николас није Чавес" и да се Мадуро "крије иза Чавесове слике".

Тврдећи да не представља "опозицију већ решење", Каприлес указује на свакодневне проблеме Венецуеланаца: небезбедност која је највећа у Јужној Америци са 16.000 убистава у 2012. години, највећа инфлација у региону од 20,1 одсто, рестрикције струје или немогућност да се дође до стране валуте јер је већ 10 година на снази стриктна контрола на девизном тржишту.

Уочи недељних избора на којима право гласа има око 19 милиона Венецуеланаца, изборни савет предложио је председничким кандидатима да се споразумом обавежу да ће признати исход гласања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару