Читај ми!

Москва, "црном листом" против "црне листе"

Забрањен улаз у Русију за 18 Американаца, одлучиле власти у Москви. Забрана, односно "црна листа" је одговор Русије на листу од 18 Руса којима је забрањен улаз у САД, због наводног кршења људских права.

Русија је забранила улаз у земљу за 18 Американца, што је одговор на јучерашњу одлуку Вашингтона да истом броју руских држављана забрани улаз у САД због наводних кршења људских права.

На листи санкционисаних лица између осталих су Џон Ју, бивши званичник министарства правде који је допринео одобравању строгих метода испитивања; Дејвид Адингтон, шеф кабинета бившег потпредседника САД Дика Чејнија и два бивша заповедника у затвору Гвантанамо, Џефри Милер и Џефри Харбесон.

У петак, САД су објавиле санкције по закону Магнитски, названом по руском адвокату Сергеју Магнитском који је 2008. био ухапшен због утаје пореза, када је оптужио званичнике руске полиције за проневеру 230 милиона долара државног новца.

Магнитски је умро 2012. у затвору, наводно пошто је био пребијан, а лечење му ускраћивано.

Закон Магнитски разбеснео је руске власти и парламент је убрзо узвратио законом који Американцима забрањује да усвајају руску децу.

На америчкој листи санкционисаних Руса су Артем Кузњецов и Павел Карпов, службеници руског министарства унутрашњих послова који су ставили Магнитског у затвор када их је оптужио за проневеру државног новца.

На њој су и два званичника пореске управе, адвокат оптужен да је одобрио ту пороневеру и још неколико званичника министарства унутрашњих послова за које се верује да су гонили Магнитског.

На листи нема значајнијих званичника из окружења руског председника Владимира Путина, за које су се поједини борци за људска права надали да ће бити кажњени.

Портпарол руског министарства иностраних послова Александер Лукашевич рекао је да су америчке санкције "јак ударац за билатералне односе и заједничко поверење".

Амбасада САД у Москви саопштила је да нема тренутних коментара.

На Руској лисити је и 14 Американаца за које Русија каже да су угрожавали права Руса у иностранству. Нису изнети детаљи наводних преступа али се међу оптуженима налази неколико садашњих и бивших тужилаца у случају Виктора Бута, руског трговца оружјем коме је 2012. изречена затворска казна од 25 година.

Бут је осуђен због продаје оружја организацији коју су САД прогласиле терористичком.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару