Читај ми!

Јеремић на конференцији у Истанбулу

УН је једина светска институција у коју сви имају поверења, рекао Вук Јеремић у Истанбулу, на Конференцији о медијацији, посвећеној ситуацији на кризним подручјима на Блиском истоку, у Сомалији, Авганистану и Сирији.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић рекао је у Истанбулу да је светска организација једина у коју сви имају поверење и једини инструмент који међународна заједница данас има за решавање великог броја критичних питања.

Јеремић је као почасни гост учествовао на Конферецнији о медијацији која је била посвећена ситуацију у четири кризна подручја - на Блиском истоку, у Сомалији, Авганистану и Сирији.

"Ово је једна успешна Конференција која је пружила увид у четири изузетно велика кризна жаришта тренутно у свету. Очигледно је да је у тим кризним жариштима неопходна медијација и да су УН једина организација у коју сви имају поверење и која представља најмањи заједнички именитељ за све супротстављене", рекао је председник Генералне скупштине УН за Танјуг.

Нагласио је да су данас "УН далеко од савршене организације", али да ипак представљају једини инструмент који у овом тренутку међународна заједница има на располагању за покушај решавања једног великог броја критичних питања.

Обраћајући се учесницима Конференције, Јеремић је рекао да ефикасан медијатор треба да тежи томе да усмерава комуникацију између оних који се не слажу, разумевајући изазове са којима се они суочавају, истовремено радећи на потенцијалним решењима.

Медијатор им помаже да добровољно дођу до договора, с циљем не само да се премосте разлике већ да се поново успостави поверење и помире посвађани.

Ако се спроводи на одговарајући начин она у великој мери афирмише сврху и принципе УН, истакао је Јеремић.

У Повељи УН стоји да стране у било каквом сукобу који прети да угрози међународни мир и стабилност прво треба да траже решење преговорима, медијацијом, арбитражом, указао је Јеремић.

Јеремић верује да Генерална скупштина УН има потенцијал да игра посебну улогу у напорима да се медијацијом дође до позитивног исхода.

Решење које се постигне било где у свету путем овог или неког другог инструмента који проистиче из Повеље УН, путем консензуса, представља моралну гаранцију договореног.

"Овакав приступ обезбедио би несумњиву легитимност било којем мировном споразуму на добробит укључених страна и читавог човечанства", рекао је Јеремић.

Председник Генералне скупштине УН је рекао да ће наставити да подржава иницијативу коју су покренуле Турска и Финска.

Позивајући се на Куран и Библију, у којима се такође говори о улози медијатора, Јеремић закључује да посредник треба да буде "једнак пријатељ свакој од страна, да поступа непристрасно у име постизања праведног решења, не обазирући се на повластице и интересе, и тако да помогне да се обезбеди нов почетак између оних раздвојених несрећом и неслагањем".

Јеремић је на маргинама скупа имао билатералне сусрете са министрима спољних послова Турске и Финске, Ахметом Давутоглуом и Еркијем Туомиојом.

Конференција о медијацији је део иницијативе коју су у септембру 2010. године заједнички покренуле Финска и Турска.

Она је у међувремену постала и званична иницијатива УН, придружиле су јој се многе земље, а након две године направљен је и службени приручник УН о медијацији и спречавању конфликата.

На вишедневној конференцији у Истанбулу учествовали су стручњаци, представници УН и других организација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару