Читај ми!

Игра нерава на Корејском полуострву

Пекинг дематовао извештаје да размешта војску на граници са Северном Корејом, а кинески медији пренели да се у пограничном граду одржава вежба ваздушне узбуне. Вашингтон поручује да неће прихватити Северну Кореју као нуклеарну силу и да ће бранити своје савезнике.

Кинески медији пренели су да је у граду у близини границе са Северном Корејом одржана вежба ваздушне узбуне усред напетости због најновијих претњи Пјонгјанга.

Званична кинеска агенција Чајна њуз сервис објавила је да су власти града Хуићен, са 250.000 становника у провинцији Ђилин, јутрос у градским четвртима укључили сирене за ваздушну узбуну.

Шеф службе за узбуњивање у граду, Су Хелин, рекао је агенцији да град планира серију вежби како би подигао код грађана "способност да брзо одговоре на несреће".

Хонгконшка телевизија Феникс ТВ је, цитирајући неименоване званичнике, јавила да је вежба раније планирана и да није одговор на тренутне напетости на Корејском полуострву, пренео је АП.

Северна Кореја упозорила је на могући "термонуклеарни" рат уколико буде нападнута и поручила да располаже "снажним ударним средствима".

Званични Пекинг раније је демантовао да гомила трупе дуж границе са Северном Корејом, због пораста напетости на Корејском полуострву.

"Извештаји о гомилању трупа нису тачни", цитирала је агенција неименованог званичника министарства одбране који је демантовао стране вести о пребацивању кинеских војних јединица дуж границе са Северном Корејом.

Пјонгјанг је у уторак упозорио да све стране организације, компаније и туристи у Јужној Кореји треба да размотре одлазак из те земље јер се ситуација на Корејском полуострву "приближава термонуклеаром рату".

Кина је последњих недеља стално позивала на мир и дијалог о Корејском полуострву, упозоравајући против могућих конфронтација.

Кери: Не прихватамо Пјонгјанг као нуклеарну силу

Сједињене Државе никада неће прихватити Северну Кореју као нуклеару силу и браниће Јужну Кореју уколико буде неопходно, рекао је амерички државни секретар Џон Кери, после састанка с јужнокорејским саговорницима у Сеулу.

Кери је, на конференцији за штампу, рекао да су они уједињени око чињенице да Северна Кореја неће бити прихваћена као нуклаерна сила.

Амерички државни секретар боравио је у Сеулу пред посету Кини и Јапану, у покушају да се обуздају северокорејске нуклеарне амбиције, после неколико недеља претњи Пјонгјанга да ће извршити нуклеарне ударе на САД и Јужну Кореју уколико буде нападнут.

Кери је рекао да ће Север направити "огромну грешку" уколико лансира једну до ракета средњег домета током садашње кризе на Корејском полуострву.

"Уколико Ким Џонг Ун одлучи да лансира ракету, било преко Јапанског мора или неким другим правцем, он ће добровољно изабрати да игнорише целу међународну заједницу", рекао је Кери новинарима, пренеле су агенције.

Према његовим речима, то би била огромна грешка јер би Ким тиме додатно изоловао своју земљу. Он је додао да Северокорејци желе хлеба, а не вођу који жели да демонстрира своју моћ.

"Ким Џонг Ун мора да разуме, као што ја мислим да он разуме, какав би био исход сукоба" са Јужном Корејом и САД, рекао је Кери говорећи о младом вођи Северне Кореје.

Кери је рекао да се они надају да се Пјонгјанг може вратити разговорима.

"Патриоти" против севернокорејских ракета

Напетости на Корејском полуострву данас су додатно порасле, после процене америчке војне обавештајне агенције да Пјонгјанг има нуклеарно оружје које може да лансира ракетом, иако су таква мишљења брзо одбачена од неколико америчких и јужнокорејских стручњака и агенција.

Наговештавајући скоро лансирање ракете средњег домета, пребацивањем пет покретних лансера на источну обалу, Северна Кореја је упутила и нову серију ратоборних претњи са тврдњом да располаже "снажним ударним средствима".

Сеул и Вашингтон сматрају да се Пјонгјанг припрема да током прославе годишњице рођења оснивача Северне Кореје, Ким Ил Сунга, 15. априла, изведе пробно лансирање ракете способне да досегне до америчке територије на Гуаму у Пацифику.

Северна Кореја упозорила је данас и Јапан да ризикује нуклеарну одмазду уколико се на било какав начин умеша у сукоб који може да избије на Корејском полуострву.

Осуђујући "провокативна" јапанска саопштења да ће пресрести ракету за коју се очекује да би могла да лансира Северна Кореја, државна агенција КЦНА објавила је да би због такве интервенције Токио могао бити "прогутан у нуклеарном пламену".

Јапан је раније саопштио да ће за стално разместити ракете "патриот" на острву Окинави овог месеца, у оквиру напора да појача одбрамбене способнсти због забринутости од ракетних претњи Северне Кореје, чиме је вероватно разљутио Пјонгјанг. Токио је оружаним снагама дао наређење да оборе сваку севернокорејску ракету која иде у правцу његове територије.

Почетком недеље постављене су ракете "патриот" у Токију због одбране 30 милиона људи који живе у престоници, а у Јапанском мору су постављене ракетни лансер и разарачи "егис" опремљени пресретачима ракета.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару