"Патриоти" бране Токио

Два ракетна лансера "Патриот" земља-ваздух размештена у Токију ради одбране јапанске престонице од евентуалног напада Северне Кореје. Генерални секретар УН Бан Кимун упозорава да тензије на Корејском полуострву прете да измакну контроли.

Јапан је разместио ракете Патриот у Токију како би био спреман да брани становништво престонице која броји 30 милиона људи у случају напада Северне Кореје, саопштили су званичници.

У министарству одбране пред зору су постављена два ракетна лансера Патриот земља-ваздух (ПАЦ-3), рекао је портпарол овог министарства, а министар одбране Ицунори Онодера је изјавио да "спроводимо мере у оквиру којих је и размештање ракета ПАЦ-3 обзиром да смо под узбуном".

Према локалним извештајима, ракете Патриот биће размештене на још две локације у Токију.

Јапански премијер Шинзо АБе сматра да Северна Кореја наставља да провоцира међународну заједницу, али да Јапан мора смирено да предузме мере, уз сарадњу са другим државама. 

"Влада улаже све напоре да заштити животе људи и обезбеди њихову сигурност", рекао је Шинзо Абе.

Батерије ПАЦ-3 биће инсталиране и на острву Окинава, рекао је јуче министар Онодера прецизирајући да је Окинава најпогоднија локација за одговор у хитним случајевима тако да би их на том острву требало разместити за стално.

Ово је до сада највидљивија реакција Јапана на претње из Пјонгјанга, оцењује АФП.

Јапанске оружане снаге су овлашћене да могу да оборе сваку ракету која крене ка територији Јапана, рекао је јуче портпарол министарства одбране.

Размештање ракета Патриот је уследило након јучерашњег саопштења Северне Кореје да ће повући 53.000 радника из индустријске зоне Каесонг коју је направила са Јужном Корејом и да ће суспендовати све комерцијалне операције у комплексу због "ратних хушкача" са Југа.

Истовремено, генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун упозорава да тензије на Корејском полуострву прете да измакну контроли, пошто је Северна Кореја упозорила странце да се евакуишу из тог региона да би избегли "осветнички рат".

"Садашњи ниво тензија је веома опасан. Мали инцидент изазван нетачном рачуницом или погрешном проценом могао би створити ситуацију која неће моћи да се контролише", рекао је Бан Кимун у Риму.

Он је апеловао на севернокорејске власти да се уздрже од "провокативне реторике" и тражио је од суседних земаља да покушају да изврше утицај на Пјонгјанг, преноси Ројтерс.

Пјонгјанг: Близу смо термонуклеарног рата

Северна Кореја је саопштила да Корејско полуострво иде ка "термонуклеарном рату" и саветовала странце у Јужној Кореји да размотре евакуацију из те земље, у најновијој у серији апокалиптичких претњи.

Упозорење је упућено након сличног савета Северне Кореје страним дипломатама у Пјонгјангу, прошлог петка, у коме је речено да неће бити у стању да им гарантују безбедност од среде ако избије сукоб.

"Ситуација на Корејском полуострву се приближава термонуклеарном рату", саопштио је из Пјонгјанга Комитет за мир у Азији и Пацифику.

Стручњаци сматрају да ако Северна Кореја лансира пројектил у правцу острва Гуама, он вероватно неће стићи до тамо, али ће прелетети јапанску територију.

"То би била провокација и за Јапан и за Америку, али сматрам да циљ није да се запрети обема земљама, него пре да се пошаље снажан сигнал Америци", каже аналитичар Наручите Мичишита.

Чињеница да се ближи годишњица рођења покојног оца севернокорејске нације Ким Ил Сунга и да режим у тој земљи сличне годишњице обележава ракетним тестовима, наводи америчке и јапанске власти на помисао да би једна или више севернокорејских ракета могле ускоро да се вину у правцу Јапана, поготово што се то већ дешавало у прошлости.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару