Читај ми!

Ексхумирано тело Пабла Неруде

Чилеанске власти ексхмирале тело песника и нобеловца Пабла Неруде, како би решиле четвородеценијску мистерију његове смрти. Сумња се да су Неруду, који је званично умро од рака простате, отровали агенти режима Аугуста Пиночеа.

Тело познатог песника и добитника Нобелове награде за књижевност Пабла Неруде ексхумирано је данас у Чилеу, како би се решила четвородеценијска мистерија о његовој смрти.

Неруда је умро од рака простате у болници у престоници Сантјагу, 12 дана после војног пуча 1973. године у коме је збачен социјалистички председник Салвадор Аљенде и на власт доведен генерал Аугусто Пиноче.

Директор чилеанске медицинске правне службе Патрисио Бустос изјавио је, после ексхумације, да је Нерудино тело у доброј форми и да су његови посмртни остаци пребачени у престоницу ради даље обраде, пренела је агенција АП.

Чилеански званичници су 2011. године почели да разматрају могућност да су књижевника отровали агенти Пиночеовог режима. Чилеанско правосуђе дало је зелено светло за истрагу у јуну 2011, после жалбе коју је уложила чилеанска Комунистичка партија чији је Неруда био члан.

Истрага је отворена пошто је Нерудин возач и лични саветник Мануел Араја тврдио да је песник умро након што је примио сумњиву инјекцију у болници Санта Марија у Сантјагу, неколико дана после пуча.

Осим оптужби његовог возача, у званичној жалби су наведена сведочења очевидаца који тврде да је Неруда био потпуно здрав до дана пред смрт и да није имао симптоме узнапредовалог рака.

У Нерудиној умрлици пише да је умро од компликација изазваних метастазама рака простате, међутим његова породица и званична фондација која управља његовом заоставштином прихватиле су званични узрок смрти и 2011. су образложиле да "нема доказа" да је убијен.

Неруда је 1971. године добио Нобелову награду за књижевност, а најпознатији је по љубавним песмама и епској поеми о јужноамеричкој историји и њеном народу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару