Читај ми!

Умрла Маргарет Тачер

Преминула бивша премијерка Велике Британије Маргарет Тачер од последица можданог удара, саопштила је њена породица.

Бивша премијерка Велике Британије Маргарет Тачер преминула је у 88. години живота од последица можданог удара, саопштила је њена породица.

Тачерова, познатија као "Гвоздена дама" због своје чврсте политике, налазила се на месту премијера Велике Британије и Северне Ирске од 1979. до 1990. године, најдуже од свих британских председника владе још од 1827. године.

Маргарет Тачер, рођена Робертс, била је прва и једина жена премијер у британској историји, а по образовању је била хемичар и правник.

На челу Конзервативне партије налазила се од 1975. до 1990. године. Била је члан Доњег дома британског парламента од 1959. до 1992. године, као посланик из града Финчлија, северно од Лондона.

Под њеним вођством козервативци су три пута победили на општим изборима у Британији, 1979, 1983. и 1987. године.

"Њено величанство краљица ме је замолила да саставим нову владу, и то сам прихватила. То је највећа част за једног грађанина у демократији. Сад ћемо сви заједно да ојачамо земљу", поручила ја Маргарет Тачер када је први пут постала премијер Британије.

Британска краљица Елизабета је саопштила да је с тугом примила вест о смрти Маргарет Тачер и послала поруку саучешћа њеној породици.

Премијер Дејвид Камерон рекао је да је Велика Британија изгубила великог лидера, премијера и Британца.

"Маргарет Тачер није само водила Британију, она ју је спасила и верујем да ће је историја запамтити као најбољег британског премијера у доба мира. Изгубили смо заиста велику особу", рекао је Камерон. 

Маргарет Тачер ће бити церемонијално сахрањена уз војне почасти, саопштила је влада Велике Британије.

У складу са жељама њене породице, то неће бити у потпуности државна сахрана, пренео је Ројтерс. Погребна церемонија биће одржана у катедрали Светог Павла у Лондону, али се датум за сада не зна, а друге појединости биће објављене у наредних неколико дана.

"Биће позван читав низ људи и група који су повезани са Тачеровом", саопштио је кабинет премијера Дејвида Камерона.

После службе у лондонској катедрали уследиће приватна кремација, а све ће бити организовано у складу са жељама породице Тачер, додаје се у саопштењу.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да је Маргарет Тачер била велика државница и да ће бити запамћена по њеном "доприносу" као и по њеној "резерви" према европском пројекту.

Како је саопштила породица, Тачерова је преминула мирно у сну после претрпљеног можданог удара.

Маргарет Тачер ће остати упамћена као један од најконтроверзнијих политичара 20. века. Дубоко је поделила јавно мнење, многи су јој се дивили, а многи су гајили велики анимозитет према њој.

Постала је позната по свом либерализму, али и строгости према синдикатима, рударима и затвореницима Ирске републиканске армије.

На аргентинску инвазију на Фокланде одговорила је слањем војске, поразила је рударе након једногодишње борбе и окончала 13-годишњу побуну у тадашњој Родезији, данашњем Зимбабвеу, преносе британски медији.

Маргарет Тачер је 1984. преживела напад ИРА након чега је изјавила: "Нисам мислила да ћу доживети тај дан".

Тачерова се последњих година није појављивала у јавности, а последњи пут се обратила 2002. године и од тада је имала неколико мањих можданих удара.

Њена ћерка Керол открила је 2008. године да њена мајка болује од сенилне деменције већ седам година.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару