Читај ми!

Два минута тишине за жртве холокауста

У Израелу сиренама означен почетак два минута тишине у знак сећања на жртве холокауста. У Аушвицу "Марш преживелих", а у Израелу низ манифестација.

Продоран звук сирена широм Израела, тачно у 10 сати по локалном времену, означио је данас два минута тишине у знак сећања на шест милиона Јевреја које су убили нацисти и њихови савезници у Другом светском рату.

Пешаци на улицама су застали у ходу, возачи су зауставили своја возила и стали поред да погнутим главама одају пошту жртвама.

У Израелу се одржава читав низ церемонија поводом Дана холокауста. Обележавање је почело синоћ у Меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму. Главна тема церемоније је била седам деценија од устанка у варшавском гету, који се сматра симболом јеврејског отпора нацистима.

Данас се у Јад Вашему полажу венци, а потом ће се у Кнесету - израелском Парламенту на пленарној седници читати имена жртава.

Међународни Дан холокауста се широм света обележава 27. јануара, на дан када је ослобођен логор смрти Аушвиц. У Израелу се Дан сећања на хероје о мученике холокауста - Јом хашоа поклапа с устанком у варшавском гету по хебрејском календару, подсећа Асошиејтед прес.

Председник Израела Шимон Перес је обраћајући се синоћ стотинама преживелих и њиховим породицама, израелским лидерима и дипломатама, истакао да свет мора да се запита како режим какав је у Ирану може да негира холокауст и прети новим холокаустом тако брзо некон што је толико милиона људи изгубило своје животе.

На церемонији је говорио и израелски премијер Бењамин Нетанијаху, читане су песме и псалми и два главна израелска рабина изговарали јеврејске молитве за мртве. Нетанијаху је такође поменуо Иран, истакавши да мржња према Јеврејима није нестала, она је замењена мржњом према јеврејској држави.

"Марш живих" у Аушвицу

Готово 11.000 младих Јевреја из разних земаља света заједно са вршњацима из Пољске и 500 логораша који су преживели холокауст прошли су у "Маршу живих" пут смрти од главне капије логора Аушвиц до рушевина гасних комора, како сваке године одају пошту жртвама холокауста.

Учесници марша били су одевени у плаве мајице и кошуље, једне од боја националне заставе Израела, први пут су пролазили три километра дуг пут смрти у највећем логору који су нацисти подигли у окупираној Пољској поред барака са крововима белим од снега.

"Ми који смо преживели имамо већ по 80, 90 година. Они који су умрли овде немају гроба. Наше сећање је наш једини гроб. У том ланцу сећања омладина која долази овамо је даље гориво", казао је новинарима један од учесника марша, мађарски Јеврејин Теди Болгар који је преживео пакао Аушвица а након рата емигрирао у Канаду.

Пре почетка марша на звук овнујског рога млади Јевреји и Пољаци разгледали су Државни музеј бившег нацистичког логора Аушвиц-Биркенау а у оквиру боравка у Пољској сусреће се и разговарати са Јеврејима који су преживели холокауст и оним који су им помагали.

Овогодишњи "Марш живих" предводили су председник Светског јеврејског конгреа Рон Лодер и начелник Генералштаба израелске армије и генерал Бени Ганц.

"Марш живих", као образовни програм за младе Јевреје, да не би заборавили поуке из страхота и трагедије свог народа у Другом светском рату, организује Министарство просвете Изреала у сарадњи са пољским институцијама и невладина организација "Марш живих", на дан Јом хашоа, када Јевреји одају пошту жртвама холокауста.

Маршеве живих од 1988. године као образовни пројект за младе Јевреје организује Израел од 1996. године сваке године на Јом хашоа, а све масовније на тај начин пошту жртвама чију крв су нацисти пролили на њиховој земљи, одају и млади Пољаци.

"На почетку није било лако и нисмо увек били добродошли. Наше присуство није свима и увек изгледало добродошло. Крајем 1990-тих година нас је било мало. Данас када видим да је сваки четврти учесник марша Пољак радујем се. Последње што би смело да се деси је да нас то сећање на холокауст дели", рекао је директор Музеја у Аушвицу Пјотр Цивињски.

Ове године када и сам "Марш живих" обележава своју 25. годишњицу, посебно је посвећен јеврејској деци која су успела да преживе холокауст.

"Mарш живих" завршава се предвече молитвом за мртве - "кадишом", испред споменика жртвама логора и холокауста.

Највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц отворен је 1940. године, а од 1942. године проширен је и на комплекс Биркенау, с гасним коморама.

У целом комплексу Аушивц-Биркенау страдало је до ослобођења око 1,1 милион људи, највише Јевреја, али и Рома, Пољака, совјетских војних заробљеника и припадника других народа.

Током холокауста нацисти су побили шест милиона Јевреја са свих страна Европе, а историчари процењују да је међу њима могло да буде и до 3,3 милиона пољских Јевреја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару