Пјонгјанг припрема нову нуклеарну пробу?

Северна Кореја се припрема да изведе и четврту нуклеарну пробу, саопштили су јужнокорејски званичници.

Северна Кореја, изгледа, не слуша никога. Не слуша Уједињене нације, које су јој забраниле да изводи нуклеарне пробе. Не слуша ни свог јединог савезника Кину, која је колико јуче поручила да се ниједној земљи не сме дозволити да цео свет гурне у хаос.

Јужнокорејски медији пренели су наводе званичника у Сеулу да су обавештајне снаге приметиле да се, такорећи, нешто дешава на месту где ништа не би требало да се дешава.

"Постоји могућност да ће Северна Кореја око 10. априла лансирати балистичку ракету. Заједно са америчим обавештајцима пажљиво пратимо све што се дешава у вези са тим", каже Ким Минсек, портпарол Министарства одбране Јужне Кореје.

Огласио се и Токио, који каже да тесно сарађује са Сједињеним Државама и Јужном Корејом, када је реч о прикупљању и анализи података о активностима Северне Кореје. Јапански медији већ су навели да би ових дана војним снагама могло бити издато тајно наређење да оборе сваку ракету која из Северне Кореје полети у њиховом правцу.

"Имамо одбрамбену стратегију, међутим, нећемо је јавно објављивати. Ипак, Јапан је спреман да брани своју земљу и свој народ", каже Јошихиде Суга, јапански министар за јачање националне безбедности.

Најдиректнији коментар онога што се најављује на Корејском полуострву дао је руски председник. 

"Веома смо забринути, јер је Северна Кореја наш сусед. А ако се, не дај Боже, тамо нешто догоди, инцидент у Чернобиљу наспрам тога изгледаће као бајка", упозорио је Путин.

У међувремену, индустријска зона Каесонг, којом заједнички управљају обе Кореје, и даље је затворена за долазак радника из Јужне Кореје.

Јужнокорејске фирме већ су почеле да пријављују пословне губитке због тога, а у зони више од 500 радника и даље чека да пође кући. Ипак, очекује се да ће њих 39 данас кренути пут Сеула.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару