Читај ми!

Покушај смиривања тензија

Како не би даље провоцирао Пјонгјанг, Вашингтон одложио пробу ракете великог домета. Пекинг саопштава да неће толерисати "изазивање проблема" на свом прагу, док је Швајцарска понудила да организује сусрете заинтересованих страна. Лондон позвао на смиривање ситуације на полуострву упркос "параноидној реторици" Пјонгјанга.

Вашингтон је одлучио да одложи пробу интерконтиненталне балистичке ракете, планирану за следећу недељу. Како наводе званичници, то је учињено због забринутости да би Северна Кореја погрешно протумачила пробу, што би могло да погорша ионако напету ситуацију између две земље.

Тестирање интерконтиненталне ракете Минутмен 3, било је планирано у калифорнијској бази Ванденберг, али ће највероватније бити одложено за следећи месец.

Како преносе агенције, неименовани званичник из Пентагона је навео да је проба одложена да би се избегло распиривање тензија са Северном Корејом.

Међутим, питање је да ли ће тај потез заиста успети да примири Пјонгјанг, који упорно прети нападом на Јужну Кореју и америчке војне базе у Јапану и пацифичком острву Гуам.

Кабинет председнице Јужне Кореје саопштио је да је сасвим могуће да ће Северна Кореја заиста извести ракетни напад.

Како наводи јапанска штампа, министар одбране те земље могао би у наредним данима да изда тајну наредбу својим оружаним снагама да оборе сваку ракету Северне Кореје која се буде кретала ка њиховој територији.

Стрпљење за потезе Пјонгјанга губи и једини савезник кога имају - Кина. Пекинг је рекао да неће толеристати "изазивање проблема" на свом прагу, наводећи да је затражио од Северне Кореје да осигура безбедност кинеских дипломата после упозорења да би стране мисије требало да размотре евакуацију. 

У међувремену, Швајцарска је понудила да посредује у вези са Северном Корејом.

"Швајцарска је спремна да допринесе смиривању ситуације на Корејском полуострву и увек је вољна да помогне изналажењу решења, ако је то жеља заинтересованих страна, као што је уприличавање састанака међу њима", навела је портпаролка Министарства спољних послова.

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг позвао је на смиривање ситуације на полуострву упркос "параноидној реторици" Пјонгјанга, наводећи да нема назнака да Северна Кореја размешта оружане снаге на друге позиције.

"Не видим неопходност да се моментално одговори на повлачење наших дипломата", рекао је Хејг за Би-Би-Си, наводећи да ће Британија ситуацију "помно пратити са својим савезницима и међународним партнерима".

У међувремену, широм Северне Кореје одржани су скупови подршке лидеру Ким Џонг Уну, а окупљени су захтевали да се Америка и њени савезници немилосрдно казне у свеопштем рату.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару