Читај ми!

Пјонгјанг, блеф или озбиљна претња?

У светским престоницама преовлађује мишљење да је ратоборна реторика лидера Северне Кореје нови маневар, као и размештање ракета. Вашингтон сматра да поступци Ким Џонг Уна јесу непромишљени, али да се уклапају у дугогодишњи образац понашања - изазивања напетости, па повлачења.

Свет данима анализира потезе Северне Кореје, покушавајући да препозна да ли је ратоборна реторика младог севернокорејског лидера и тамошњих власти блеф или озбиљна претња светском миру.

Судећи по извештајима севернокорејске телевизије војска је спремна. Међутим, стране амбасаде у Северној Кореји нормално раде, упркос савету тамошњих власти да се повуку, јер им после 10. априла не могу гарантовати безбедност. То значи да дипломате још не мисле да су угрожене.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров каже да влада забринутост због растуће напетости, али да је за сада то само рат речима.

"Желимо да разумемо разлог за такву одлуку. Зато смо питали наше суседе да ли је реч о предлогу или захтеву да се амбасаде повуку. Речено нам је да то само предлог", рекао је Лавров.

У светским престоницама углавном сматрају да је реч о новом севернокорејском маневру, као што је и ново размештање ракета.

Вашингтон смтра да поступци новог лидера у Пјонгјангу јесу непромишљени, али да се уклапају у дугогодишњи образац понашања - изазивања напетости, па повлачења.

Портпарол Беле куће Џеј Керни каже да лансирање ракета не би било изненађење, јер се то догађало и у прошлости.

"Лансирање би се уклопило у образац ратоборне, а некорисне реторике и потеза. Позивамо их да се уместо тога усредсреде на своје међународне обавезе и исхрану сопственог народа", поручио је Керни.

Неки стручњаци, специјализовани за севернокорејску ситуацију, на основу персоналних именовања у Пјонгјангу, оцењују да Ким Џонг Ун ипак даје значај и економији.

То се ипак не слаже са чињеницом да затварањем индустријске зоне Кесонг, симбола сарадње са Јужном Корејом, ризикује око две милијарде долара вредну годишњу размену, неопходну за издржавање огромне војске и нуклеарне амбиције, а пре свега исхрану становништва. Још једна група јужнокорејских радника напустила је зону, али их је остало још око 500.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару