Читај ми!

Јапанска борба за инфлацију

Надлежни у Јапану се труде да повећају инфлацију са негативне на барем два одсто годишње. Предузимају се мере за обуздавање пада цена. Берзански индекси порасли чим је опала вредност јена.

Јапан драстично мења монетарну политику у настојању да заузда хроничну дефлацију и да своју економију, трећу највећу на свету, извуче из рецесије.

Повинујући се захтевима премијера Шинза Абеа, Банка Јапана је саопштила да ће удвостручити количину новца у оптицају и настојати да у борби са дефлацијом "што је могуће пре" повећа стопу инфлације на два одсто.

Централна банка је навела да покреће "нову фазу монетарних олакшица, како у смислу квантитета, тако и у смислу квалитета" која ће "драстично изменити очекивања тржишта и економских субјеката".

Финансијска тржишта су на овакве вести реаговале олакшањем. Вредност јапанске валуте је после саопштења опала са 92,8 јена за долар на 94,95 јена за долар.

Берзански индекс Никеи је порастао за 2,2 одсто, при чему је био у негативној вредности.

Нови гувернер Банке Јапана Харухико Курода обећао је да ће се до планиране инфлације од два одсто стићи идуће две године.

Премијер Шинзо Абе је затражио да се Јапан отресе дефлације која подрива инвестирање и економски раст.

Како би се економија додатно подстакла, Влада у Токију је повећалa јавну потрошњу ради подстицања потражње и обећала реформе за дугорочно јачање конкурентности привреде.

Абеова влада је ступила на дужност крајем прошле године.

Јапан има проблем са дефлацијом већ 15 година. Узроком се сматра тенденције потрошача да не купују одмах, већ да чекају пад цена на тржишту.

Становништво Јапана је све старије и све малобројније, а са слабим очекивањем тражње, компаније се теже одлучују да инвестирају и запошљавају, што цене вуче надоле.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару