Читај ми!

Противракетни штит САД на Гуаму

Пјонгјанг прети нападом "мањим" нуклеарним оружјем на САД. Вашингтон одговара премештањем противракетног система на острво Гуам у Пацифику. САД тврди да тако подиже заштиту региона на виши ниво. Северна Кореја преместила ракету "знатног домета" на своју источну обалу.

Северна Кореја саопштила да је њеним оружаним снагама одобрено да нападну Сједињене Америчке Државе "мањим, лакшим и разноврсним" нуклеарним оружјем. Из Вашингтона саопштено да ће заштита региона бити појачана размештањем противракетног система на острво Гуам у Пацифику.

"Немилосрдне операције" севернокорејских снага "коначно су испитане и одобрене", наводи се у саопштењу власти Пјонгјанга, које је пренела Корејска централна новинска агенција. Рат може почети "данас или сутра", додаје се у саопштењу.

Војска Северне Кореје навела је да има дозволу за неутралисање америчке "агресије" помоћу "моћних, практичних војних средстава одупирања" које укључују атомско оружје.

"Сједињеним Америчким Државама било би боље добро да размисле о садашњој озбиљној ситуацији", поручује се у саопштењу.

Пентагон је најавио да ће на острво Гуам, америчку територију у Тихом океану, разместити систем за одбрану од ракетних напада како би се појачала регионална заштита од могућег нуклеарног напада.

Амерички секретар за одбрану Чак Хејгел рекао је да Вашингтон чини све, а сличну изјаву је јуче дао државни секретар САД Џон Кери.

"Неки од потеза које су они (Севернокорејци) повукли у последњих неколико седмица представљају врло јасну опасност и претњу интересима сасвим сигурно наших савезника, почев од Јужне Кореје и Јапана, и директну претњу САД у вези са нашом базом на Гуаму, Хавајима и са западном обалом Америке", рекао је Хејгел.

Министарство одбране Јужне Кореје саопштило је да је њена војска спремна да се избори са сваком провокацијом Северне Кореје, рекао је новинарима заменик министра одбране Ви Јонг Суб.

Истовремено, широм Северне Кореје одржани су масовни антиамерички скупови, како би подржали одлуку Армије о покретању напада на САД. У саопштењу Корејске централне новинске агенције наводи се да је Генералштаб те земље званично објавио да ће америчке претње бити "разбијене, напредним и разноврсним средствима нуклеарног напада".

Упркос ратоборној реторици Пјонгјанга, аналитичари не очекују нуклеарни напад Северне Кореје и указују да власти те земље знају да би такав потез био саомубилачки за читаву ту земљу.

Експерти за атомско оружје сматрају да Пјонгјанг још нема могућност да лансира нуклеарне бојеве главе.

Међутим, остали нуклеарни капацитети те земље нису сасвим познати, рекао је један високи звничник владе у Сеулу, али навео да би у случају нуклеарног напада на главни град Јужне Кореје или неко друго место, радиоактивна прашина угрозила и нападача - Пјонгјанг. Зато тај неименовани званичник сматра да атомски напад није вероватан.

Кинески аналитичари, међутим, не искључују могућност да Северна Кореја заиста крене у рат са Америком, пре свега због неискуства њеног лидера Ким Џонг Уна.

У овом тренутку Ким је непредвидив и опасан, рекао је политиколог Ким Хенг Кју, који верује да би севернокорејски лидер због младости и неискуства могао да крене у авантуру како би свом народу показао колико је велики.

Кина у приправности

Зато је кинеска армија подигла борбену готовост и тренутно се праве планови за хитно реаговање због изузетно високих тензија и могућности да дође до ратних сукоба на Корејском полуострву, пренела је агенција ДПА.

Војни врх Кине посебно је забринут за безбедност севернокорејских нуклеарних постројења, као и због реалне могућности да талас избеглица из Северне Кореје крене према Кини.

Челници кинеске армије у овом тренутку се највише плаше да би, у ситуацији максималних тензија, неки случајни инцидент могао да запали Корејско полуострво.

У овом тренутку разматра се и могућност да, у случају избијања раног сукоба, кинеска армија уђе у Северну Кореју да би заштитила нуклеарна постројења и спречила нуклеарну катастрофу.

Нико не говори о опасности да би у Северниој Кореји могло да се догоди нешто налик Фукушими, рекао је за ДПА извор близак кинеском војном врху.

Забринути ЕУ и УН

Европска унија позива Пјонгјанг да престане са подизањем напетости и да ступи у дијалог с међународном заједницом.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон жали због саопштења Пјонгјанга да ће поново отворити нуклеарни реактор Јонгбјон из кога добија плутонијум потребан за свој нуклеарни програм.

Та одлука представља "јасно кршење" резолуција Савета безбедности Уједињених нација и обавеза преузетих 2007. када се Север сагласио о затварању реактора на разговорима шест држава о денуклеаризацији, на којима су учествовали и Кина, Русија, САД, Јапан и Јужна Кореја.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун "дубоко је забринут порастом тензија на Корејском полуострву, што је изазвано негативном, запаљивом реториком Северне Кореје".

Бан Кимун је разочаран због одлуке Северне Кореје да радницима из Јужне Кореје забрани да уђу у заједничку индустријску зону Кесонг.

Заоштравајући став, Северна Кореја и данас, други дан узастопно, не дозвољава радницима из Јужне Кореје да уђу у заједничку индустријску зону Кесонг.

Како је јутрос јавила новинска агенција Синхуа, свим компанијама је наложено да до 10. априла напусте Кесонг.

Та индустријска зона је на територији Северне Кореје и симбол је међукорејске сарадње упркос вишегодишњем погоршавању односа. Фабрике у Кесонгу покрећу јужнокорејски капитал и знање, а посао обављају севернокорејски радници.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару