Читај ми!

Крвави напад талибана у Авганистану

У сукобу талибана и авганистанске војске најмање 53 људи погинуло, а више од 100 рањено. Већина погинулих и рањених су цивили.

Најмање 53 људи је убијено, а више од 100 рањено током вишечасовне размене ватре између војника и наоружаних талибана, који су напали зграду суда у провинцији Фарах на западу Авганистана.

У сукобима, на немирном подручју у близини границе с Ираном, убијено је 34 цивила, 10 припадника безбедносних снага и девет нападача, саопштио је покрајински гувернер Акрам Акпевак, а преноси АП, док АФП наводи да је повређено више од 100 људи, углавном цивила.

"Јутрос око осам сати пет нападача се довезло у два војна возила до зграде провинцијског суда, једно возило је детонирано на улазу, а тројица нападача су упала у зграду", рекао је шеф полиције у Фараху Ага Нор Кентос.

Званичници наводе да су сукоби избили након што су бомбаши самоубице, прерушени у авганистанске војнике, разорили зграду суда у граду Фарах, у неуспелом покушају да ослободе више од десетак талибана којима је требало да се суди у том суду.

За сада се не зна да ли су оптужени талибани успели да побегну из комплекса суда, мада је један лекар рекао да је међу повређенима који су пребачени у болницу био и један заробљеник, наводи АФП.

Број мртвих у овом нападу је највећи који је забележен у Авганистану као биланс само једног напада откако се једно шиитско светилиште нашло на мети бомбашког напада у децембру 2011. године, када је убијено 80 људи.

Одговорност за напад преузели су талибански милитантни активисти који се боре против централне владе која ужива америчку подршку, признавши на свом вебсајту да су њихови борци напали неколико зграда државне управе у Фараху, према планираној тактици.

Како су талибани навели, напад је изведен после информације да администрација председника Хамида Карзаија намерава да "на окрутан начин" суди неким њиховим борцима у суду у Фараху.

Овај вишеструки напад покреће нова питања о способности Авганистанаца да преузму бригу о безбедности своје земље у тренутку када НАТО смањује размере своје борбене мисије у тој ратом разореној земљи до краја идуће године.

Талибански борци често узимају на нишан зграде владиних институција, опремљени прслуцима са експлозивом, гранатама и аутоматским оружјем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару