Читај ми!

Сит гладном не верује

Петицијом са чак 300.000 потписа, Британци траже од министра за рад да испуни тврдњу и живи од 53 фунте недељно, како је рекао поводом изјаве једног радника да му толико преостаје када исплати све режијске трошкове.

Од британског министра се тражи да спроведе обећање и живи са 53 фунте (62,5 евра) недељно. Противници широких промена у социјалним давањима које су ове недеље ступиле на снагу, траже да министар за рад и пензије Иан Данкан Смит оствари своју тврдњу да би могао да живи с 53 фунте недељно.

Један прималац социјалне помоћи је недавно рекао да му тај износ преостаје пошто плати стан и грејање.

Упитан на радију у понедељак ли би могао да живи са тако мало новца, Данкан Смит је одговорио: "Ако бих морао, могао бих".

До уторка увече, 300.000 људи је потписало петицију позивајући га да то докаже.

То би значило живети са 7,57 фунти (8,92 евра) дневно у Лондону, једном од најскупљих градова света. То би било 97 одсто мање од министрове плате.

Данкан Смит се бранио рекавши за један лист да је два пута био незапослен и да зна шта значи "живети у реду за народну кухију".

Реформе социјалних давања које је спровела конзервативна влада, обухватају промене у помоћи инвалидима, да повећање износа помоћи буде мање од стопе инфлације, спајање низа додатака за становање, незапосленост и родитељских бенефиција у један додатак назван "универзални кредит".

Премијер Дејвид Камерон је тврдио да су промене потребне да би се уштедео новац, а да би мере социјалне помоћи биле праведније. 

Али за само 24 сата од изјаве Данкана Смита, премијер је добио десетине хиљада потписа и изразе гнева због смањења давања и небриге о њиховом утицају на ионако тежак живот људи.

Британска влада планира да смањи расходе за 50 милијарди фунти (59 милијарди евра) до 2015, у покушају да заузда растући буџетски дефицит и помогне опоравак привреде која је на статистичкој нули.

Само реформа социјалне помоћи ће уштедети 4,5 милијарде фунти (5,3 милијарде евра) 2014-15, каже Влада. Јавност је заокупило како би било да министар Данкан Смит пред самоуслугом пребројава новчиће да би утврдио шта може да купи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару