Пјонгјанг затворио зону Каесонг

Индустријска зона Каесонг, симбол сарадње Северне и Јужне Кореје, затворена је на налог Пјонгјанга, а јужнокорејски радници враћају се кућама. Прети финансијски колапс зоне, у којој је радило 800 јужнокорејаца, а чак 50.000 севернокорејских радника.

Северна Кореја блокирала је приступ индустријској зони Каесонг на својој територији, којом заједно управља са Јужном Корејом. У фабрике нико више не може да уђе, а стотинама јужнокорејских радника наложено је да се врате у своју земљу.

У зони Каесонг протеклу ноћ провело је око 800 стотина радника из Јужне Кореје. Многи од њих већ данас кренуће кући, јер им је Пјонгјанг отказао добродошлицу.

"Северна Кореја обавестила нас је да наши радници не смеју да уђу у фабрике, а да они који су већ тамо могу да се врате кући. Влада Јужне Кореје дубоко жали због таквог развоја ситуације", Ким Хјунгсек,јужнокорејски министар за уједињење

У Каесонгу се налазе 123 компаније, које запошљавају око 50.000 радника из Северне Кореје. Захваљујући тој индустријској зони, Пјонганг годишње зарађује око две милијарде долара.

Поједини радници са севера, запослени код јужнокорејских фирми у зони, зарађују око 130 долара месечно, што је и до 100 пута више од просечне плате у остатку Северне Кореје.

Многи јужнокорејски радници плаше се да ће најновији потез Пјонгјанга уништити пословање у зони, као и оно мало поверења што је остало између две земље.

"Тешко ће се обављати послови. Не знам како ће се извлачити роба из зоне. Мислим да ће и купци сада отказивати поруџбине", каже Ким Сенквон, радник у зони Каесонг.

"Не могу да радим свој посао и то ме узнемирава. Време сада залуд пролази", каже Џо Инсук Каесонгу.

Како наводи агенција Ројтерс, верује се да су фабрике у индустријској зони и даље оперативне, али у њима готово искључиво раде становници Северне Кореје. Стручњаци сматрају да је мало вероватно да ће Пјонгјанг отићи корак даље и ставити катанац на зону, када се има у виду какву зараду доноси.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару