Читај ми!

УН усвојиле споразум о контроли наоружања

Усвојен историјски споразум о контроли трговине оружјем, о којем се расправља више од седам година. Споразум усвојила Генерална скупштина Уједињених нација великом већином гласова, а ступиће на снагу када га ратификује 50 земаља, што би могло да потраје.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила историјски споразум о контроли трговине конвенционалним оружјем.

За резолуцију о контроли трговине, вредности 70 милијарди долара годишње, гласале су 154 државе, три су биле против (Сирија, Северна Кореја и Иран), а 23 су биле уздржане.

Споразум је изнет на гласање јер су Сирија, Иран и Северна Кореја раније блокирале усвајање споразума консензусом.

Русија и Кина, које су међу највећим извозницима оружја у свету, биле су међу оним земљама које су се уздржале.

О споразуму се расправља више од седам година и то је први већи текст о разоружању од уговора о забрани нуклеарних проба из 1996. године.

Свака земља слободна је да одлучи да ли ће потписати споразум и ратификовати га.

Како су дипломате навеле, споразум ће ступити на снагу када га ратификује 50 земаља, што би могло да потраје две године.

Принцип уговора је да свака земља треба да процени пре сваке трансакције да ли ће оружје које се продаје можда бити коришћено да се избегне неки међународни ембарго, или за тешко кршење људских права, или ће га употребити терористи или криминалци.

Такође се тражи од држава да спрече да конвенционално оружје стигне на "црно тржиште".

Споразум обухвата конвенционално оружје од пиштоља, преко ракета до авиона и ратних бродова.

Пре гласања аустралијски амбасадор у УН Питер Вулкот рекао је да је споразум компромис којим се мире захтеви највећег броја земаља.

"Дугујемо овај споразум милионима, често најугроженијима у друштву, чији животи су уништени неодговорном и недозвољеном међународном трговином оружјем", каже Вулкот.

Руски амбасадор Витали Чуркин сматра да је велики недостатак споразума што нема одредбу према којој се забрањује допремање оружја "недржавним ентитетима".

Више од деценије активисти и неке владе се залажу за то да се међународним прописом покуша спречити да оружје незаконито стиже терористима, побуњеницима и организованом криминалу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару