Читај ми!

У затвор због вређања Мурсија

Египатски тужилац наложио хапшење популарног сатиричара Басема Јусефа, због вређања ислама и председника Мухамеда Мурсија. У току дана 13 људи ухапшено под оптужбом да су вређали полицајце.

Због вређања ислама и председника Мухамеда Мурсија, египатски јавни тужилац наложио хапшење популарног сатиричара Басема Јусефа, известили су египатски државни медији.

Како су извори из суда рекли агенцији АФП, неколико жалби је поднето против Јусефа, водитеља недељног шоу програма "Албернамег", у коме је мало јавних личности поштеђено његовог бритког хумора.

Јусеф, кога често називају египатски Џон Стјуарт, по америчком комичару, водитељу "Дејли шоуа", у више наврата је извргавао подсмеху владајуће исламисте, посебно Мурсија.

Пораст броја тужби против новинара бацио је сенку на обећања египатског председника о поштовању слободе изражавања, што је био кључни захтев учесника народне побуне којом је свргнут режим његовог претходника Хоснија Мубарака 2011. године.

Једна египатска група за људска права саопштила је да је у току дана 13 људи ухапшено, међу њима пет адвоката, под оптужбом да су вређали полицајце у граду Александрији.

Хапшење унутар полицијске станице се ретко догађа а адвокатима прети оптужба. Опозиција је навела да се ради о наставку кампање против антивладиних активиста, преноси АП.

Удружење адвоката из Каира одмах је реаговало на хапшење својих колега и затражило је извињење од полиције.

Ухапшене особе су оптужене за вређање безбедносних снага и за илегално окупљање.

Центар за људска права "Хакања" саопштио је да су ухапшени такође оптужени за покушај ослобађања других особа притворених у полицијској станици.

Адвокати који су били у полицијској станици су заступали активисте, за које се сматра да су их ухапсили и предали полицији припадници једне политичке партије блиске владајућој египатској странци Муслиманска браћа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару