Читај ми!

Масовна туча у украјинском парламенту

Да парламент може да буде поприште другачијег начина решавања несугласица показали су посланици две највеће украјинске партије када су се потукли након свађе око коришћења руског, односно украјинског језика у раду парламента.

У украјинском парламенту избила је масовна туча посланика националистичке партије Свобода, која је у опозицији, и посланика провладине Партије региона, а повод је било коришћење руског, односно украјинског језика у парламентарној расправи.

До сукоба за скупштинском говорницом дошло је убрзо по почетку седнице, током говора председника Партије региона Олександра Јефремова.

Јефремов је говорио на руском, што је изазвало протесте посланика партије Свобода који су виком и грајом покушали да загуше његов говор.

Како извештава лист Кијев пост, посланици Свободе узвикивали су "Хоћемо украјински" и тражили да Јефремов говори на том језику.

Јефремов је на то реаговао истичући да су они који ометају његов говор – "распевани неофашисти".

Како би им вратили мило за драго, посланици Партије региона увредили су се када је за говорницу изашао шеф партије Свобода Олег Тијанибок и почео да говори на украјинском језику. Они су загушивали његов говор и добацивали му да је "фашиста".

Посланици Свободе придружили су се свом шефу на подијуму где се налази скупштинска говорница, а онда су се потукли са посланицима Партије региона.

"Могу својим бирачима да се обраћају на руском, али овде у парламенту има да говоре на украјинском", рекао је пред почетак туче посланик Свободе Јури Сиротијук.

Председник Верховне Раде, украјинског парламента, Володимир Рјабак убрзо је огласио паузу, замолио посанике да се смире и склоне се са подијума.

Посланици су престали да се обрачунавају, али су остали на подијуму, известио је Кијев пост.

Украјина има изузетно бројан део становништва који говори руски језик – углавном у источном делу земље – и статус тог језика и даље је предмет спорења у тој бившој совјетској републици са 46 милиона становника смештеној између Русије и источне границе Европске уније.

Председник Украјине Виктор Јанукович је 2010. године, када је изабран, обећао да ће руски постати други званични језик у тој земљи.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару