Читај ми!

Клаус: Диктаторско понашање ЕУ на Кипру

Гажење суверенитета једне државе, најобичнија заплена новца, европска антидемократска унификација, оптужбе су које je бивши чешки председник Вацлав Клаус изрекао на рачун ЕУ поводом ванредног опорезивања улога у кипарским банкама.

Бивши председник Чешке Вацлав Клаус оптужио је Европску унију да је погазила демократију кораком без преседана - да се финансијска криза на Кипру превазиђе контроверзним ванредним опорезивањем улога у банкама.

"ЕУ је сасвим отворено постала финансијска унија која прерасподељује новац из једне земље у другу, дакле новац грађана једне земље грађаним друге", написали су Клаус и његови сарадници у Институту Вацлава Клауса.

Бивши чешки председник оценио је да је једнократно опорезивање улога у банкама на Кипру најобичнија заплена новца што треба отворено рећи, као и то да је Брисел први пут у историји ЕУ посегао за новцем појединаца - грађана, и предузећа у банкама.

Клаус признаје да је криза на југу еврозоне очекивана и да је такво решење пре или касније свака земља морала да примени, али је "новина је у томе да о опорезивању није одлучио Кипар, већ далеки Брисел", истакао је Клаус.

По његовим речима и речима његових сарадника, потез који је ЕУ повукла у случају Кипра, представља гажење суверенитета једне државе за које нема преседана.

"То је револуционарни корак и упозорење за грађане и друге земље ЕУ. У европској антидемократској унификацији направљен је још један крупан корак", пише у том првом коментару Института Вацлава Клауса.

Институт који је Клаус основао по угледу на библиотеке америчких бивших председника, објављиваће сваке седмице политичке коментаре на вруће теме.

Иако је Вацлав Клаус упозорио да опорезивање улога на Кипру тешко погађа и Чехе, јер 1.912 чешких предузећа има седиште на Кипру, чешки милионери немају разлога за бригу.

Чески тајкуни користе све повољности кипарског пореског система, али новац држе у банкама у Швајцарској, Луксембургу или Аустрији, провериле су данашње Хосподаржске новини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару