Читај ми!

Сукоб из Сирије прелива се на Либан?

Стејт департмент потврдио да су сиријски војни авиони први пут бомбардовали север Либана, оцењујући тај потез као значајну ескалацију сукоба. Амерички државни секретар Џон Кери каже да САД неће стајати на путу Великој Британији и Француској, ако желе да наоружавају сиријске побуњенике.

Сиријски војни авиони први пут су бомбардовали север Либана, потврдио је Стејт департмент, наводећи да тај потез представља "значајну ескалацију" сукоба. Истовремено, амерички секретар Џон Кери каже да САД неће стајати на путу државама које намеравају да наоружавају сиријске побуњенике.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Наленд рекла је да су "борбени авиони и хеликоптери сиријског режима испалили ракете на северни Либан и погодили Вади Каил у близини пограничног града Арсала".

Тај потез "представља значајну ескалацију нарушавања либанског суверенитета за коју је крив сиријски режим", рекла је Налендова оцењујући да је "таква врста кршења апсолутно неприхватљива", пренео је Франс прес.

Претходно је данас објављено да су сиријски авиони први пут од почетка кризе пре три године бомбардовали област на граници са Либаном. То додатно појачава страховање да би сукоби у Сирији могли да се прелију на ту суседну државу.

Агенција Ројтерс пренела је, позивајући се на неименоване безбедносне изворе, да су сиријски авиони испалили четири пројектила на ненасељени део границе са Либаном, близу сиријског града Арсала.

Већинско становништво Арсала чине сунитски муслимани који подржавају сиријске побуњенике у настојању да свргну режим на челу са председником Башаром ел Асадом, који припада алавитима, огранку шиитског ислама.

Кери: Не стојимо на путу наоружања сиријске опозиције

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да САД неће стајати на путу Великој Британији и Француској, уколико желе да наоружавају сиријске побуњенике.

Што дуже буде трајао грађански рат у Сирији, већа је опасност да се институције те земље уруше и да екстремисти дођу до огромних залиха хемијског оружја, рекао је Кери.

Оценио је да са 450 хиљада избеглица из Сирије, које се сада налазе у суседним државама, то постаје глобална катастрофа.

Кери је то изјавио неколико дана пошто је француски председник Франсоа Оланд позвао ЕУ да укине ембарго на продају оружја Сирији, у жељи да се достави побуњеницима.

Међутим, томе се успротивила Немачка, оцењујући да је превише ризичан потез и да би могао да доведе до ескалације сукоба у региону.

Сличан став је дуго имала и Обамина администрација, али је након заоштравања сукоба у последњих годину дана, став донекле ублажен одлуком да се опозицији додели медицинска и помоћ у храни.

Подршка сиријској опозицији јача и у Конгресу, где је неколико демократа предложило резолуцију о помоћи у оружју и тренинзима, ако се побуњеници обавежу да ће након одласка са власти Башара ел Асада створити демократску земљу и осигурати надзор над хемијским и биолошким оружјем.

Међутим, на опрезност је указао начелник Генералштаба америчке војске генерал Мартин Демпси, казавши да је саветовао Обамину администрацију да буде пажљива по питању Сирије, због тога што је потпуна непознаница ко чини побуњеничке снаге.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару