Читај ми!

Кипарски порез – опасан потез

Председник Русије Владимир Путин рекао да би одлука о опорезивању банкарских депозита на Кипру била "неправедна и опасна". Контроверзни порези на депозите представљају "најмање болну" опцију за Кипар, рекао кипарски председник Никос Анастасијадес.

16.05 - Банке на Кипру остаће затворене у уторак и среду, јавља Ројтерс, позивајући се на извор из Владе.

12.50 - Поново одложено гласање у кипарском парламенту. 

Руски председник Владимир Путин назвао је предложени порез на кипарске банкарске депозите неправедним, непрофесионалним и опасним, изјавио је његов портпарол Дмитриј Песков.

Према његовим речима, Путин је одржао специјални састанак како би се разговарало о развоју догађаја на Кипру, преноси Ројтерс.

Руске банке су крајем 2012. године имале око 12 милијарди долара пласираних на Кипру и корпоративне депозите у износу од 19 милијарди долара, према проценама америчке агенције за рејтинг "Мудис".

Расправа и гласање о контроверзном закону у кипарском парламенту је поново одложена. Председавајући парламента Јаникис Омиру рекао је да се расправа одлаже за уторак.

Парламент би требало да одлучи да ли ће штедише банака у тој земљи плаћати драконски намет на депозите на својим рачунима, како је то предвиђено пакетом помоћи еврозоне и Међународног монетарног фонда тој земљи.

"Најмање болна" опција за Кипар 

Кипарски председник Никос Анастасијадес изјавио је да контроверзни порези на депозите у банкама, који су предвиђени пакетом помоћи еврозоне тој земљи, представљају "најмање болну" опцију за Кипар.

"Изабрао сам најмање болну опцију и сносим политичку одговорност за то, како би што више ограничили последице по економију и по наше сународнике Кипране", рекао је Анастасијадес у телевизијском обраћању нацији, преноси АФП.

Анастасијадес је позвао све политичке партије на Кипру да ратификују одредбе споразума када се парламент састане.

"Позивам све политичке партије да одлуче и у потпуности ћу поштовати њихову одлуку у најбољем интересу народа и ове земље", навео је Анастасијадес.

Председник Кипра истакао је да се нада да ће сви заједно "донети најмудрију одлуку", додајући да "пут који предстоји није лак".

"Решење до кога смо дошли, сигурно није оно које смо желели, али је најмање болно под овим околностима", поручио је Анастасијадес.

Министри финансија еврозоне и ММФ одобрили су десет, од тражених 17 милијарди евра помоћи Кипру, како би и ова чланица еврозоне избегла банкрот, а заузврат су захтевали да и власници новца у локалним банкама допринесу спасу острвске привреде.

У оквиру споразума, сви банкарски депозити на Кипру били би једнократно "оглобљени" порезом у висини до 9,9 одсто, у зависности од количине новца на банковном рачуну у банци, а биће уведен и порез на приход од камате по основу банкарског депозита.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару