Читај ми!

Кипар, тежак ударац на руски новац

Порез на банкарске депозите, предвиђен планом финансијске помоћи који је Кипар договорио са ЕУ, задаће тежак ударац руским компанијама са средствима у банкама на том острву, упозорено у Москви.

Уколико кипарски парламент одобри спорни порез на бакарске депозите, најтеже ће бити погођене руске компаније и руски држављани који на рачунима у кипарским банкама имају неколико десетина милијарди долара, упозоравају у Москви.

Заменик председника Удружења регионалних банака Русије Анатолиј Аксаков рекао је да, према проценама, у кипарским банкама има око 20 милијарди долара руског капитала.

"Поверење према Кипру, посебно као сигурног места за чување новца, биће у потпуности уништено", рекао је Асако.

У међувремену, како јављају агенције, са Кипра су прекинуте електронске банкарске трансакције тако да је онемогућено повлачење новца из иностранства.  

Руско издање часописа Форбс објавило је у свом интернет издању да су до септембра 2012. само руске компаније на Кипру имале средства у износу од 19 милијарди долара, док су руске банке на острву биле присутне са још 12 милијарди долара.

Форбс је пренео и процене стручњака да се имовина физичких лица, руских држављана, у кипарским банкама креће између осам и 35 милијарди евра.

Парламент Кипра одложио је за понедељак хитну седницу на којој треба да расправља о контроверзном порезу на банкарске депозите, што је услов да земља од међународних кредитора добије зајам од 10 милијарди евра и тиме избегне банкрот.

Договор с кредиторима изазвао је бурне реакције кипарске јавности, а председник Кипра Никос Анастасијадес упозорио је да би одбијање финансијске помоћи довело до колапса банака на Кипру.

Да би споразум ступио на снагу мора да га усвоји парламент. Многи грађани Кипра пожурили су да испразне своје банковне рачуне, после постизања договора о међународном зајму којим ће бити уведени нови банкарски намети.

Кипарско Министарство финансија указало је да је увођење једнократних пореза најмање штетна опција и да је то начин да се спречи потпуни банкрот земље.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару