Читај ми!

Јапан, две године после цунамија

Обележено две године од земљотреса и цунамија који су довели до нуклеарне катастрофе у Фукушими. Јапанци протестују због постојања нуклеарки.

Јапан обележава другу годишњицу земљотреса и цунамија који су 11. марта 2011. године погодили ту земљу и изазвали нуклеарну катастрофу у Фукушими. Митинзи против нуклераних електрана одржани су широм Јапана.

На церемонији у Токију којој је присуствовао цар Акихито и царица Мићико, као и у погођеним местима дуж обале, одата је пошта за 15.881 људи који су погинули у цунамију и 2.668 других који се воде као нестали.

"Импресиван је начин на који људи превазилазе тешкоће и живе у тешкој ситуацији. Важно је да наставимо да им помажемо и покушамо да саучествујемо у њиховој патњи колико год можемо'', поручио је јапански цар. 

Тачно у 14.46, у моменту када је 11. марта 2011. године обалу на североистоку Јапана погодио земљотрес јачине девет степени Рихтерове скале, људи су погнутих глава минутом ћутања одали пошту жртвама.

Снажан земљотрес покренуо је убилачки цунами који је прогутао насеља дуж обале и оштетио нуклеарну централу "Фукушима Даићи" у којој је због престанка рада система за хлађење дошло до топљења језгра у три нуклеарна реактора и експлозије.

То је изазвало велику контаминацију ваздуха и околине и цурење радиоактивне воде у океан.

Обнова споро тече 

Напори да се обнови катастрофом погођени регион напредују споро. Према званичним подацима, 315.196 људи још је без трајног смештаја, а многи су у привременим избегличким центрима.

"И даље има људи који пате. Много њих тек треба да се врати у своје домове после нуклеарне хаварије. Морамо да убрзамо обнову и подржимо оне који живе у угроженим областима и сналазе се како год могу'', рекао је премијер Јапана Шинзо Абе. 

Стотине евакуисаних из радиоактивношћу загађене зоне око нуклеарке поднело је данас тужбу суду тражећи надокнаде за њихове патње и губитке, пренеле су агенције.

Десетине хиљада преживелих из зоне дуж цунамијем погођене обале који су у привременим смештајним центрима су нестрпљиви да се врате својим кућама, што ће, према мишљењу власти, потрајати још десетак година.

Јужније у префектури Фукушима око 160.000 евакуисаних није уопште сигурно да ли ће моћи да се врате у напуштене куће око нуклеарне централе "Фукушима Даићи", из које је радијација загадила терен и воде.

Група од око 800 људи данас је у Фукушими поднела тужбу против владе и Токијске компаније за електричну енергију која је власник нуклеарне електране.

Они траже месечну исплату од 50.000 јена (625 долара) за сваку жртву све док се не уклони радијација са загађеног терена, што је процес који би могао трајати деценијама.

Евакуисани би да се врате својим кућама, али их брину потенцијални, још неизвесни ризици од излагања радијацији из уништене нуклеарке.

Заједница која је најтеже погођена овом несрећом, најгором после Чернобиља 1986. године, подељена је на оне који желе да поново изграде своје куће на земљи која генерацијама припада њиховим породицама и друге који хоће да преместе своје куће даље у безбедне области.

Протести широм Јапана

На десетине хиљада Јапанаца окупило се у парку у центру Токија позивајући јапанску владу да одустане од производње нуклеарне енергије.

Слични протести одржавају се и у осталим деловима земље. Медији извештавају да је планирано око 150 антинуклеарних митинга.

Демонстранти од премијера траже демонтирање свих нуклеарних електрана у Јапану.

Директор јапанске нуклеарне централе "Фукушима" рекао је да напредују планови за уклањање шипки с горивом, што је први корак ка санацији постројења која ће трајати деценијама.

Групе које траже затварање свих нуклеарки у Јапану кажу да влада није пружила довољно подршке људима који су побегли од радијације, истичући да су неки финансијски уништени и разведени, а честа појава су и ментални поремећаји преживелих.

Власти тврде да је оштећено постројење "Фукушима" сада безбедно и да више нема испуштања радиоактивног материјала.

Тврди се да се прехрамбени артикли произведени у региону редовно контролишу на радиоактивност пре испоруке трговинама.

И поред уверавања, многи потрошачи избегавају производе из префектуре Фукушима у страху да су радиоактивни, што је нови ударац фармерима из тог региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару