Читај ми!

Фокланди, између Британије и Аргентине

Референдум на којем се становници Фокландских острва изјашњавају "за" или "против" останка под управом Велике Британије одржава се данас и сутра. Излазност велика, очекује се да ће становници одлучити да остану под британском круном. Аргентина оцењује референдум као "илегалан".

На Фокландским острвима данас и сутра одржава се референдум на којем је извесно да ће становништво одлучити да остане под управом британске круне.

Буенос Ајрес је назвао дводневни референдум бесмисленим, али, према извештајима са лица места, становници са правом гласа масовно су изашли на референдум. Више од 90 одсто људи чека да гласа на једином изборном месту у престоници Порт Стенлију.

Резултат, који би требало да буде објављен сутра увече, није споран, извесно је да ће већина гласача одговорити "да", само се ишчекује тачан проценат.

На референдуму, који су иницирали сами становници тог неплодног архипелага од око 200 острва у јужном делу Атлантског океана, од 1.672 гласача ће бити тражено да се изјасне да ли желе да Фокланди задрже садашњи политички статус британске прекоморске територије.

Они се надају да ће резултат референдума представљати ударац у лице све ратоборнијој аргентинској председници Кристини Кирхнер која распламсава дипломатске тензије са Лондоном око Фокландских острва на чији суверенитет Буенос Ајрес одавно полаже право.

Британија влада тим острвима још од 1833. године, али Буенос Аирес тврди да су она окупирана аргентинска територија.

Аргентина, чија је обала удаљена свега 400 километара од Фокланда, оценила је предстојећи референдум као "илегалан", јер су острвљани, како тврди, "имплантирани" након што је влада у Лондону 1883. године извршила инвазију и протерала аргентинско становништво и стога немају право на самоодлучивање.

Да ће на референдуму одговор "да" преовладати великом већином не доводи се у сумњу и острвљани се надају да ће та недвосмислена одлука дати јасну поруку Аргентини и другима о томе под чијом управом они желе да буду, рекао је за агенцију Франс прес члан законодавне скупштине Јан Чек који је већ шесту генерацију становник Фокланда.

Лондон неће разговарати са Буенос Ајресом о питању суверенитета над Фокландима, сем уколико становници не буду то изричито тражили.

Аргентина је 2. априла 1982. године извршила инвазију на Фокланде и подстакла рат са Британијом у којем је погинуло 649 аргентинских и 255 британских војника.

Та инвазија је још више учврстила пробританско расположење острвљана, а непопустљив став Кирхнерове допринео је да цела нова генерација буде окренута Британији.

"Ми смо разуман народ, ми смо отворени за дијалог по низу питања, али оно о чему не намеравамо да говоримо је суверенитет, јер народ то не жели", рекао је Дик Соул, још један члан законодавне скупштине Фокланда. 

"Има земаља у којима многи политичари не чују нашу страну приче", додао је он, наводећи као пример јужноамеричке земље. "Надам се да ће референдум донети промену у њиховим срцима и мислима".

Дипломатска затегнутост између Аргентине и Британије је појачана од 2010. године када је Лондон озаконио истраживање нафте у водама око Фокланда.

Острвљани истичу да често емоционални "крсташки напади" Кирхнерове имају за циљ да се одвуче пажња са растућих аргентинских економских проблема.

Неколико земаља је послало своје посматраче који ће пратити референдум.

Четири петине од 2.563 становника Фокланда живи у главном граду Стенлију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару