Читај ми!

Доказано, Менем продавао оружје Хрватској

Бивши аргентински председник Карлос Менем проглашен кривим за организовање шверца оружја Хрватској и Еквадору деведесетих година, док је био на функцији председника. Менему прети казна од четири до 12 година затвора.

Због организовања шверца оружја, бивши председник Аргентине Карлос Менем проглашен је кривим. Менем је шверцовао оружје док је вршио функцију председника. За овај злочин бивши аргентински председник може добити од четири до 12 година затвора.

Апелациони суд је Менема који је владао од 1989. до 1999. године и његовог министра одбране Оскара Камилиона прогласио кривим за шверц 6.500 тона оружја и муниције Хрватској и Еквадору.

Менем је 2011. године, заједно са још више од 12 осуђених, био ослобођен оптужби, али је тужилаштво уложило жалбу.

"Менем је осуђен за "тежи шверц", а та нијанса је додата, јер се ради о злочину у који је умешан ратни материјал, а извели су га владини званичници", наводи се у пресуди.

У оптужници се помињу три декрета о испорукама које је он потписао почетком 90-их година прошлога века.

Менем је признао да их је потписао, али и даље тврди да су те испоруке биле легалне, јер је оружје (пушке, артиљеријско оружје, минобацачи, против-тенковске ракете и муниција), било послато у мирољубиве земље.

Менем је данас сенатор што у теорији значи да ужива имунитет, али би могао отићи у затвор по истеку мандата 2014. године или уколико му посланици одузму имунитет.

Оружје је слато у Хрватску седам пута у периоду 1991. до 1995. године када је Балкан био под ембаргом увоза оружја, напомиње француска агенција.

Оружје је слато и у Еквадор фебруара 1995. године у три наврата и то авионом. Тада је Еквадор био у пограничном рату с Перуом, а Аргентини је било забрањено да шаље оружје и једној и другој страни као једном од гаранта мировног споразума које су две земље потписале 1942. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару